Kakva će biti sudbina Narodnog muzeja Zadar - hoće li se podijeliti na dva dijela, pri čemu bi onaj atraktivniji, Muzej dvije palače (obnovljena Kneževa i Providurova palača), Gradska loža, Mali arsenal.... pripali Gradu Zadru, dok bi ostatak - etnološki i prirodoslovni muzej, zajedno s ravnateljicom Renatom Peroš koja se protivi takvom rješenju, ostali Zadarskoj županiji, ili će Zadarska županija inzistirati da ona i dalje bude osnivač Narodnog muzeja, onakvog kakav je sada?

Odgovor se danas očekivao od ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je došla u Zadar kako bi obišla kulturne ustanove i održala radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom. No, umjesto rasplete cijele situacije, ministrica je rekla kako će odluka ovisiti o dogovoru između Grada Zadra i Zadarske županije.

- Dogovorena je pomoć Hrvatskog muzejskog vijeća i stručnjaka Ministarstva kulture kako bi se ubrzao rad na postavu, a onda će se u funkciji tog postava dalje donositi odluke.
Sve su opcije otvorene - i ambicija Grada da osnuje posebni gradski muzej, mogućnost da Narodni muzej ima zajedničke osnivače, Grad i Županiju, ili mogućnost da se određene zbirke odvoje. Odluka će u prvom redu ovisiti o dogovoru Grada Zadra i Zadarske županije, rekla je u atriju Providurove palače Obuljen Koržinek ističući kako je najvažnije da se prezentira bogati fundus koji u ovom trenutku nije adekvatno predstavljen.

Longin je istaknuo kako će nakon završetka obnove Providurove palače rijetko tko imati takav prostor za predstavljanje kulturne baštine, najavljujući da će sjesti za stol s Dukićem i dogovoriti najbolji način kojim će se to prezentirati.

- Grad je jasno iznosio svoje stavove - želimo da ovaj prostor bude središte kulture. U suradnji sa Županijom i Ministarstvom krenut ćemo u realizaciju postava. Vjerujem da će prije ili kasnije to postati Muzej Grada Zadra, ali to je proces koji će trajati i u kojem će biti potrebno oformiti cijeli ovaj kompleks kako bi postao dnevni boravak naših građana, poručio je gradonačelnik Dukić.