JU Park prirode Vransko jezero poziva zainteresirane da posjete park u rujnu i izaberu jednu od zanimljivih tura u pratnji vodiča u lučici Prosika u terminima od četvrtka do nedjelje. Uz klasično tematsko stručno vođenje nude se ture kajacima i električnim biciklima, a djeci do 7 godina sve je gratis. Ture su namijenjene za manje grupe ili obitelji, vođene ture kajacima ili biciklom u trajanju do 2 sata, a u najtoplije doba dana u hladovini brijesta i uz glazbu cvrčaka stručno vođenje za pojedince ili obitelji te igre za djecu u trajanju od jednog sata.

Stručna vodstva započinju u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike. Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelji šetnje i tura ispričat će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, pticama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale.

Kroz rujan se Park prirode može posjetiti i električnim vlakom, svaki dan osim ponedjeljkom. Električni vlak prometuje na relaciji Pakoštane - Info centar Crkvine - Maškovića han u utorak, srijedu i nedjelju ujutro te četvrtak, petak i subotu popodne (polazna postaja se nalazi iza zgrade Općine i Turističke zajednice u Pakoštanima).