Lučka kapetanija Zadar izvršila je dvije akcije prijevoza COVID-19 pozitivnih pacijenata s otoka Ista u petak, 13. kolovoza i u nedjelju, 15. kolovoza 2021. godine, objavili su iz Ministarstva mora.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u petak, 13. kolovoza poziv za hitan medicinski prijevoz COVID-19 pozitivne osobe s otoka Ista. Posada brodice RH 10 ZD preuzela je u 16.45 sati žensku osobu s poteškoćama disanja u pratnji liječnika te isplovila za Zadar. Brodica RH 10 ZD u 17.35 sati uplovila je u luku Zadar gdje su djelatnici Hitne medicinske pomoći  preuzeli pacijenticu na daljnju obradu.

Drugi hitan medicinski prijevoz izvršen je u nedjelju, 15. kolovoza također brodicom RH 10 ZD, čija je posada u 13.55 sati u luci Ist preuzela COVID-19 pozitivnu mušku osobu starije dobi s poteškoćama u disanju te isplovila prema Zadru.

Hitna je preuzela pacijenta u 14.50 sati u Gradskoj luci. U obe akcije posada Lučke kapetanije bila je rekordno brza i poduzetna u spašavanju oboljelih s otoka Ista.

Nije prvi a niti posljednji put da Lučka kapetanija spašava živote ne samo na moru nego je najčešće jedina i najpouzanija veza mještana raštrkanih zadarskih otoka s kopnom.

Najave  iz Ministarstva zdravstva o nabavci  specijaliziranih brodova za zadarske otoke još su na razini predizbornih obećanja.