U Zadru više nema slobodnog ležaja za turiste! Prema podacima triju službenih stranica za rezervaciju smještaja - Booking.com, Airbnb i kanala TZ Grada Zadra, od danas se ne može rezervirati smještaj za boravak na području grada. Povremeno se doduše pojavi jedan slobodan apartman ili nekoliko ležajeva u hostelu, ali se vrlo često pokaže da je do trenutka kontakta s vlasnikom i taj apartman iznajmljen. Dio iznajmljivača i dalje vjerojatno posluje izvan najpopularnijih online kanala, pa se do kreveta vjerojatno može doći, ali isključivo preko poznanstava ili "terenskim obilaskom".

TZ Grada Zadra ove je godine pokrenula stranicu sa slobodnim apartmanima, u koji su se iznajmljivači mogli besplatno registrirati, a na kojem se prikazuje broj slobodnih apartmana u svakom objektu. Na zadarskom području prijavljena su 5.403 smještajna objekta (sobe + apartmani + kuće za odmor), s ukupno 19.484 postelja. Od toga je 14.864 osnovnih kreveta i 5.057 pomoćnih.

Sve do prije nekoliko dana na vrhu stranice prikazivali su se slobodni apartmani, ali od jutros više ih nema. Prema riječima voditelja PR i marketinga TZ grada Ante Galića, stotine turista svakodnevno dolaze u TIC kako bi se raspitali o smještaju.

- Do sada smo ih upućivali na brojeve iznajmljivača koji su se kroz naš kanal prikazivali dostupnima, no sada ih nemamo kome slati. Već neko vrijeme nemoguće je pronaći smještaj preko Booking.com-a i Airbnba, kaže Galić.
Slična je situacija s hostelima i hotelima - u najpoznatijem zadarskom hostelu Forum nekoliko kreveta dostupno je tek od 15. kolovoza. U hotelima Bastion, Funimation, ZaDar... na sutrašnji dan prikazuje uglavnom se prikazuje samo po jedna slobodna soba, što znači da su i hotelski kapaciteti napregnuti.