U sljedećih mjesec, mjesec i pol dana, trebala bi se rasplesti sudbina dvaju zadarskih sportskih kolektiva u najpopularnijim sportovima - KK Zadar i HNK Zadar. HNK Zadar je u velikoj nepoznanici jer su vladajućoj većini (Srcem za Zadar i NL Enio Meštrović) neprihvatljivi potezi učinjeni u prvoj godini postojanja, ali još je veće pitanje volje da se pronađe još 2,5 milijuna kuna pozajmice, koja je i prošle godine, kada je HDZ kontrolirao vijeće, opravdana skorim dolaskom investitora. Prošla pozjamica dana je u prosincu, ali pitanje je može li klub cijelu polusezonu odraditi bez uplate iz Grada.

Puno je ozbiljnija rasprava oko KK Zadar, jer su dubioze velike, financijski prohtjevi još veći, a poslovanje - za većinu vijećnika - netransparentno. Financijska injekcija do sljedećeg proračuna trebala bi biti 3 milijuna kuna, što za sada nije palo na plodno tlo kod većine vijećnika. Podršku za nastavak ovakvog poslovanja direktor KK Zadar Željko Žilavec i predsjednik Nadzornog odbora Ivan Mijolović nemaju čak ni među svim vijećnicima s HDZ-ove liste. Na prošlom vijeću kritično se na rad sportskih kolektiva osvrnuo Davor Karlović, ali u tome prednjači HSP-ov Mate Lukić, koji je u Gradsko vijeće ušao kao HDZ-ov koalicijski partner. On je jučer na svom Facebook profilu ponovio kako direktor HNK Zadar mora odstupiti te kako ne vidi svijetlu budućnost za sadašnji KK Zadar.

- HNK Zadar i KK Zadar su već ugašeni, samo oni toga još nisu svjesni. Sva tri kluba vijećnika koji odlučuju o novcu AM SDP i klub NL Meštrovića suglasni su u svojim uvjetima što je njihovo legitimno i demokratsko pravo. Kako će ti klubovi preživjeti bez novca građana? Ukratko, neće. KK Zadar s imenom i tradicijom ne može naći sponzore, čak ne može naći tri stana za svoje igrače, a kako bi našli 3 milijuna samo do idućega rebalansa? Dug Višnjiku je 14 milijuna kuna. Zakon je jasan, nema otpisa duga iako je grad vlasnik. S druge strane, imamo toliko talenta u svim sportovima, u koje ćemo uz ulaganja pisati sportsku povijest Zadra. A neće nestati niti košarke niti nogometa, kaže Lukić. Dodao je kako pet klubova vijećnika traži odlazak direktor HNK Zadar, pa je to jedini način za spas nogometnog kluba.

Lukića smo pitali hoće li njegovi ovakvi istupi biti problem u funkcioniranju s partnerima iz HDZ-a.

- Oni prihvaćaju moje mišljenje. Ja sam jedan od rijetkih u novom sazivu koji je glasao za pozajmicu za HNK Zadar u najboljoj namjeri. Direktor je iznevjerio moje povjerenje, smatram da su nas djelomično i glasači kaznili na ovim izborima zbog svega što se događalo tamo. Bio sam kristalno jasan - dok on ne podnese ostavku, na koju je obvezan iz moralnih razloga, HNK Zadar moju ruku nema, uz dužno poštovanje prema kapetanu Jerbiću i ostalim igračima koje cijenim. Što se tiče KK Zadar, njegova sudbina će biti zapečaćena sa tri kluba vijećnika koji čine većinu. Oko KK Zadar nisam ni involviran maksimalno, ali svako moje mišljenje je nebitno kad taj glas neće značiti ništa pored ovih 16 od 27 ruku, kaže Lukić.