Za ponedjeljak 26. srpnja zakazana je prva radna sjednica Županijske skupštine, koja će se kao i konstituirajuća održati u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku. Zbog zastoja oko izbornog procesa i uspostave nove Skupštine pred vijećnicima će se naći čak 37 točaka, među kojima izvješća o radu županijskih ustanova - Narodnog muzeja, Kazališta lutaka Zadar, bolničkih ustanova, AGRRA-e, INOVA-cije, Doma za starije i nemoćne itd.

Pročelnici su predložili da se većina izvješća prihvati, dok će se izvješća ustanova iz zdravstva, koje su u prošloj godini zbog pandemije koronavirusa ostvarivale gubitke - Opće bolnice Zadar, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije - samo "primiti na znanje".

Opća bolnica Zadar u prošloj je godini ostvarila 40 milijuna kuna gubitka, pa je s ranijim gubicima na kraju godine ukupni manjak iznosio 112 milijuna kuna.

- Razlog negativnog financijskog poslovanja u najvećoj mjeri leži u činjenici naglog povećanja rashoda (nabavka medicinske opreme, prilagodbe prostora, nabavke zaštitne opreme, izmjenama kolektivnog ugovora i uputa za isplatu plaća i sl.), te zbog smanjenog obujma rada i značajnog smanjenja prihoda, a sve uslijed prilagodbe novim okolnostima uzrokovanim Odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i resornog Ministarstva, vezano za prisutnost i utjecaj virusa SARS-CoV-2. Sredstva za zdravstvo limitirana su i zdravstvo mora participirati u općim mjerama racionalizacije i stabilizacije, međutim, ne može se od bolničkih ustanova očekivati da uspješno posluju ukoliko stvarno izvršeni rad nije odgovarajuće vrednovan niti plaćen, a rad i ulaganja proizašli iz više sile i odlukama na koje menadžment Ustanove nije imao ili je imao jako mali utjecaj, naveo je u obrazloženju ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina.

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru je u 2020. godini ostvarila manjak prihoda od 14,6 milijuna kuna (ukupno 44 milijuna), a Psihijatrijska bolnica Ugljan 4,2 milijuna kuna. Dom zdravlja imao je manjak od 1,5 milijuna kuna, koji je donekle pokrio viškom od 700.000 kuna iz prošle godine. Ravnateljica Renata Bek ovaj manjak obrazložila je preuzimanjem medicinsko-biokemijskih laboratorija u Biogradu, Benkovcu i Obrovcu, čiji su rashodi puno veći od prihoda. Također, u djelatnosti kućne njege rashodi su veći od prihoda jer Dom zdravlja pokriva velika slabije naseljena područja.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je u 2020. godini ostvario manjak od 28.054 kuna, ali uz preneseni višak prihoda iz prethodnih godina od 2,5 milijuna kuna taj manjak neće osjetiti.