Bivši zaposlenik tvrtke LTH Metalni lijev izgubio je sudski spor sa svojim nekadašnjim poslodavcem, koji mu je prošle godine dao otkaz zbog spavanja na poslu. Izvanredni otkaz ugovora o radu uručen mu je jer je tijekom noćne smjene više puta spavao na radnom mjestu, no on se žalio smatrajući da za spavanje nema dokaza, a da bi tijekom radnog vremena u uredu voditelja i njegovih suradnika samo povremeno sjeo da se odmori i to za vrijeme stanke. Čak i da jest spavao, rekao je, nikome se ništa ne bi dogodilo jer je on uvijek bio prisutan u pogonu, u livnici, skladištu i radnici ga uvijek mogu dobiti ili nazvati ako nešto zatreba.

Iz tvrtke su pojasnili kako su putem voditelja strojne obrade saznali za činjenicu da se na fotografiji koja je prikazivala radnika koji spava nalazi upravo ovaj zaposlenik, koji nije ni osporavao da se nalazi na fotografiji. Od drugih radnika saznali su da za vrijeme svojih noćnih smjena spava na svom radnom mjestu, da često izbiva s radnog mjesta, a drugi radnici su ga viđali kako spava u trajanju preko svoje pauze. S obzirom na odgovornosti radnog mjesta i činjenicu da ima položaj nadređene osobe odgovorne za rad i disciplinu 40 radnika, takvo postupanje predstavlja osobito teško kršenje obveze iz radnog odnosa.

Spavanje na radnom mjestu opravdani je razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu. Točno je da radnik ima pravo na dnevni odmor-stanku, međutim, pravo na odmor ne podrazumijeva spavanje, jer je to potpuno nespojivo sa sadržajem radnog mjesta. Takvim postupanjem radnik nije mogao štititi poslodavčevu imovinu pa je odluka o otkazu ugovora o radu zakonita, presudio je sudac Tomislav Bago.