Županijska lučka uprava (ŽLU) nedavnom odlukom Vlade dobila je proširenje lučkog područja kojeg je prethodno odobrila skupština Zadarske županije.

Najvažnija prinova pod okrilje Županijske lučke uprave je Jaz u Biogradu, obalno područje s gotovo 600 vezova do trajektnog pristaništa, kojim je do sad nominalno gospodario Grad Biograd te je bilo nekih planova da to postane sportska lučica (kao Vitrenjak, op.a).

- Sada smo postigli to da će lokalno stanovništvo moći dobiti komunalni vez. Najznačajnije proširenje imamo na Silbi, gdje Mulić koji je dosad bio bez upravljanja i s velikim neredom u lučkom području. Čekali smo izmjene Prostornog plana Grada Zadra kojim Mulić ulazi pod upravljanje ŽLU. Ona će i dalje biti alternativna luka u slučaju nevremena za linijski promet, a otvara se i mogućnost gradnje infrastrukture za nautičare u tranzitu, naveo je županijski pročelnik Krešimir Laštro koji suvereno raspolaže sa svim informacijama o velikom i raštrkanom lučkom području.

- Ono je predano na upravljanja ŽLU koje i prije zakonskog prava na upis, može preuzeti upravljanja i stvaranje reda. Mi imamo povjerenja u našu Županijsku lučku upravu koja u svojoj nadležnosti ima 113 luka, od kojih je osma županijskog značaj. U sklopu tih 113 lokalnih luka ukupno su 142 lučka bazena, navodi Laštro.

Od toga je 26 luka sa javnim prijevozom u linijskom obalnom pomorskom prometu odnosno luka na državnim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama.

Županijska lučka uprava svoju je nadležnost u zadarskoj gradskoj luci proširila od mosta na sjevernoj strani uz Branimirovu obalu, sve do Marine Zadar.
To znači da će barem benzinska pumpa Ine namijenjena nautičarima dobiti  natječajem koncesionara dok se čeka da Država riješi taj problem u susjednoj Marini Zadar za koju je natječaj otvoren prije, slovom i brojkom, sedam (7) godina.