Iz zadarske povijesne jezgre četiri sata nakon što je izbio požar na prvom katu kuće iz 14. stoljeća u Ulici Mihovila Klaića, još uvijek suklja dim.

Na terenu se izmjenjuju vatrogasna kola s pripadnicima JVP koji u koordinaciji sa zapovjednicima Borisom Jovićem i Željko Šošem nastoje svim raspoloživim sredstvima zaustaviti gorenje starih greda i vatre koja nađe put kroz sve pukotine te stare zgrade. 

Policija osigurava mjesto požarišta, ali nitko ne može zaustaviti dim kojeg zapadni vjetar raznosi i koji je vrlo neugodan za prolaznike ili one koji su sjedili na terasama prema Koloni. Prizor gotovo apokaliptičan koliko god je događaj u srcu grada i dramatičan s posljedicama koje su već sada neizrecive. 

Vatra je uništila najstariji zadarski obrt. Uz foto atelje Maričić, sa strepnjom su gašenje požara pratili najstariji zadarski obrtnici: Vinko Pavlović u prizemlju spojene zgrade, kao i optičari Bajlo koji su od Grada iznajmili prostor ispod opožarenog stana.

Na žalost požar se proširio i na stan u susjednoj zgradi, zahvatio je našeg kolegu Davora Valčića u koji mu je za koji dan trebala stići prinova.

Vatrogasci očito nisu uspjeli biti brži od vatre koja je našla put do uništenja ne samo imovine već i ljudskih sudbina. 

U zgradi u kojoj je izbio požar dim je osjetio jedan od zadarskih odvjetnika koji na gornjem katu ima svoj prostor. U minutu se razbuktala, kazao nam je Ivan Rudić koji je pravodobno reagirao, rastjerao sve ljude iz ureda i sa "šugamanom" na ustima spustio se na ulicu. 

S terena dobivamo informacije da požar oko 15 sati nije ni blizu lokaliziran.