U godini pandemije i potresa u Hrvatskoj je prodano gotovo 32 tisuće nekretnina, samo tri tisuće manje nego 2019. i taj je pad uglavnom vezan uz priobalje i Jadranske županije, a u Istri su gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci, piše Večernji list.

Najviše je stanova prodano u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, oko 12 tisuća, nešto više od 10 tisuća nekretnina promijenilo je vlasnika u jadranskim županijama i nešto više od 9 tisuća u svim ostalim sredinama u zemlji.

Najmanji pad prodaje bilježe ostali dijelovi - oko dva posto, na Jadranu je smanjenje bilo gotovo za petinu i to zbog manjeg broja stranih kupaca. U Zagrebu i zagrebačkom prstenu smanjenje je bilo 4,5 posto.

Inače, stranci su lani kupili četiri od deset prodanih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je na Jadranu udio stranaca među kupcima bio najniži.

U Međimurju i Varaždinskoj županiji udio stranaca je oko 2 posto, a drugdje je u kontinentalnom dijelu zanemariv. Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

- Godišnja stopa rasta cijena nekretnina iznosila je 7,7% i tek se blago usporila u odnosu na porast od 9% iz 2019. godine. Time je razina indeksa cijena stambenih nekretnina za cijelu Hrvatsku u 2020. godini premašila razine iz razdoblja prije izbijanja svjetske financijske krize 2008. i dosegnula dosad najviše vrijednosti, zaključuje središnja banka u najnovijoj analizi Financijske stabilnosti u zemlji.

Prema podacima Grada Zadra, tijekom prošle godine napravljeno je ukupno 1.190.324.750,73 kuna u prometu različitih vrsta nekretnina. Na području Grada Zadra evidentirane su 1367 kupoprodaja, što je za 13 posto manje nego li 2019. godine.