Brojne strane registracijske tablice na parkiralištima i turisti na ulicama jučer su nagovijestili da će se turizam ove godine na velika vrata vratiti u Zadar. Tijekom poslijepodneva bilo je "nemoguće" naći slobodno parkirno mjesto na Poluotoku, iako je bio neradni dan, a od zadarskih tablica češće su bile zagrebačke, njemačke, rumunjske, češke, slovenske, talijanske... Promet i parkiranje na Poluotoku će, izgleda, ove godine biti veliki problem, jer se zatvaranje Muraja prošle godine nije osjetilo zbog manjeg broja turista.

Veliki porast zabilježen je i tijekom svibnja. Za razliku od prošle "epidemijske" godine, kada je registirirano tek 1.785 turista, ove godine bilo ih je 14.079, a ostvarili su ukupno 41.715 noćenja. Dobar trenda nastavio se i u prva dva dana lipnja, s trostruko većim brojem turista. No najveći priljev stigao je jučer - na području Grada Zadra sustav e-Visitor tako je 3. lipnja zabilježion 2.441 gosta, od čega 907 stranih, što je u usporedbi s istim danom u 2020. godini porast od 320 posto!

Najveći broj turista je iz Hrvatske, zatim iz Austrije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke... Naravno, popisan je samo dio onih koji su jučer stigli u Zadar, jer smo i sami vidjeli skupinu od desetak djevojaka od Rumunjske, automobile iz "egzotičnih" zemalja poput Litve, bilo je i Šveđana... Svakako, dobra najava pred glavnu sezonu!