Nadležni u gradskoj upravi nisu upoznati sa sporenjem između stanara i zakupca gradskog prostora na Muraju.

"Do trenutka pisanja ovog teksta, ni zakupnik niti stanari nisu izvijestili Grad Zadar o međusobnim razmiricama", rečeno je u odgovoru na novinarski upit kojeg smo dobili nakon objave teksta o tome da su na gradilište budućeg hotela pozvani policija i građevinska inspekcija zbog rušenja garaža koja se nalazi na susjednoj parceli od strane zakupca. Štoviše, direktor firme koja je zakupu gradskog prostora, Red White Blue, Marko Kadija tražio je i očitovanje komunalnih redara o garaži susjeda koja je "opasna po život".

„Društvo RED WHITE BLUE d.o.o. zaključilo je Ugovor o zakupu poslovnog prostora dana 17. siječnja 2020. godine, na određeno vrijeme od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2025. godine i to etažne jedinice 2 i 3, na adresi Bedemi zadarskih pobuna 11, u zgradi izgrađenoj na k.č. 10406/1 k.o. Zadar. Budući da je citiranim Ugovorom određena djelatnost poslovnog prostora (heritage boutique hotel) s najmanje 4 (četiri) zvjezdice, zakupnik je obvezan prostor urediti u skladu s uporabnom dozvolom, navodi se u odgovoru Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Prije toga o istom smo pitali gradonačelnika Branka Dukića, koji nam je rekao kako s obzirom na kampanju doista ne zna što se tamo događa. - Mi smo im dali u zakup dva kata i dvorište na upravljanje. Nama je u interesu da tamo bude hotel s pet zvjezdica, rekao je Dukić, kojeg smo ispravili jer naravno ne može biti više od četiri.

Odjel kojeg vodi pročelnik Tomislav Korona ponovno smo pitali što je s tim dvorištem, ali odgovor još nismo dočekali. A problem je upravo nastao u tom dvorištu koji je bio zasađen limunom. On je sada jedna udubina. Iskopana je zemlja, ogoljela je fasada susjedne zgrada iz koje su stanari angažirali sudskog vještaka kako bi se utvrdila šteta koja im je nastala u radovima iskopa. Oni su tražili i informaciju o nadzoru konzervatora, iste službe koja im je, kada su uređivali fasadu, propisala boju u skladu sa zaštitom te zgrade iz 19. stoljeća.

Na naš upit o zaštiti, očitovao se pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić:

„U sklopu radova na uređenju poslovne zgrade na k.č. 10406/1 k.o. Zadar (ex prirodoslovni muzej sagrađen za vrijeme talijanske uprave nakon otvaranja Novih vrata) na ulici J. Barakovića ovaj Odjel je po zahtjevu investitora Red White Blue d.o.o. propisao posebne uvjete za istražne radove na konstrukciji zgrade u sklopu čega se provode od ožujka 2021. i radovi arheološkog nadzora na k.č. 10406/1 a od travnja arheološka istraživanja na istoj čestici.

Za predmetne radove arheoloških istraživanja izdano je Rješenje ovlaštenoj firmi Arheolog d.o.o. (voditelj Domagoj Maurin) sukladno Pravilniku o arheološkim istraživanjima. Svi navedeni radovi se provode u svrhu izrade projekta obnove. Djelatnici Konzervatorskog odjela provode stručni nadzor prema službenoj dužnosti na predmetnim radovima", tvrdi pročelnik Miletić.

Kakav će nalaz dati građevinska inspekcija doznat ćemo kad oni prikupe sve relevantne informacije od investitora, konzervatora, vlasnika...