Božidar Longin, aktualni župan i kandidat koalicije HDZ-HSP-SU-Reformisti u kampanju je ušao s ambicioznim programom "Sigurno i dalje" s pet odrednica - sigurna županija, snažna županija, solidarna županija, pametna županija i plavo-zelena županija.

- Zdravstveni sustav temelj je sigurne županije i zato ćemo nastaviti s ulaganjima u zdravstvo kako bi našim građanima osigurali što bolje usluge. Podsjetit ću da je u zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su smanjene liste čekanja, posebice nabavom novih uređaja za CT i magnetsku rezonancu. To su uređaji koje smo nabavili u suradnji s ministarstvom zdravstva, a preko hrvatske Vlade osigurali smo i toliko željeli linearni akcelerator koji će biti smješten u zgradi dnevnih bolnica čija se izgradnja dovršava.

Gospodarska situacija je sve bolja, unatoč korona krizi?

- Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj po rastu BDP-a i druga po rastu zaposlenosti. Ni za vrijeme korona krize zaposlenost kod nas nije opadala, štoviše rasla je. Posljednji podaci za travanj govore da imamo 1700 više zaposlenih osoba nego godinu ranije. To je zasluga prvenstveno mjera hrvatske Vlade, ali i nas s lokalne i regionalne razine. Županija je od izbijanja krize imala 7 mjera pomoći poduzetnicima. Nastavit ćemo s potporama poduzetnicima, a nastavit ćemo i sa sufinanciranjem kamatnih stopa za poduzetnike, koji sada imaju najmanju kamatu u Hrvatskoj, a sufinancirat ćemo otvaranje 100 start up tvrtki.

Turizam je i dalje naša ključna gospodarska grana. Nadolazeća ljetna sezona je i dalje dosta neizvjesna - koliko nam cjepivo može olakšati sezonu? Na koje turiste možemo ciljati?

- Svjesni smo važnosti turizma za naše stanovnike, a prije nekoliko dana dobili smo pohvale ministrice turizma za organizaciju cijepljenja i općenito za kvalitetnu pripremu turističke sezone. Ključni preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata bit će percepcija sigurnosti destinacije i povoljna epidemiološka situacija. Što se gostiju tiče, prvenstveno računamo na turiste iz susjednih zemalja koji do naše županije mogu stići automobilima, ali očekujemo i povratak avio gostiju, o čemu svjedoči i potpisivanje ugovora s Ryanairom koji je opet izabrao Zadar za svoju bazu, a Grad i Županija su tome dali doprinos sufinanciranjem.

I za kraj, gospodine Longin, vaša poruka biračima uoči nedjeljnih izbora.

- Pred nama je jedno važno razdoblje u kojem možemo napraviti velike stvari za Zadarsku županiju. Trenutno se kod nas provode projekti vrijedni gotovo 3,5 milijarde kuna i to je rezultat kvalitetnog rada našeg tima, ali i snažne suradnje s državom gdje imamo 5 zadarskih državnih tajnika.

Stoga, nije vrijeme za eksperimente, birajmo sigurnost, birajmo razvoj. Jedini smo ponudili ozbiljan i temeljit program ravnomjernog razvoja Zadarske županije u narednom razdoblju i vjerujem da će naši sugrađani i ovog puta to prepoznati.

Važna je pobjeda na izborima za župana, ali je jednako tako važna stabilna skupština, stoga podržite i listu naše koalicije HDZ-HSP-Stranka umirovljenika-Reformisti. Kandidati s naše liste dokazani su, ugledni i uspješni ljudi koji dolaze iz svih krajeva Zadarske županije. Od prvog do mene, ravnatelja Opće bolnice Željka Čuline do posljednjeg na listi, Božidara Kalmete, koji je i na ovaj simboličan način odlučio dati svoj doprinos našoj pobjedi.

Zaokružite 3 za župana i 3 za našu listu i nastavimo zajedno graditi sigurnu i snažnu Zadarsku županiju!

Program Sigurno i dalje: www.hdz-zadar.hr/bozidar-longin