Općina Tkon je jedina u kojoj ne postoje kandidati sa stranačkim obilježjima, a HDZ u Salima ni ovaj put nema svog kandidata za gradonačelnika. U općinama Sv. Filip i Jakov i Zemunik Donji te Gradu Ninu, HDZ-ovi dosadašnji dužnosnici ponovno su u igri. Načelnici Zoran Pelicarić i Ivica Šarić te gradonačelnik Emil Ćurko nemaju protukandidate.

Ante Župan, dugogodišnji gradonačelnik Obrovca zasigurno je HDZ-ov politički "oldtimer" po starosti (73 godine), dok je po dugovječnosti rekoder u mandatima općinskog načelnika Milivoj Kurtin. U dugovječne i još aktualne kandidate za načelnike spadaju Martin Baričević, kojem se suprostavlja grupa birača (GB) Stipe Vulića, Davor Lončar u Poličniku te Joso Klapan u Novigradu. Načelnik Ante Martinac u Sukošanu ima čak troje protukandidata, proizlazi iz prve analize valjanih lista kandidata za lokalne izbore.

Slavko Šare bi ponovno bio načelnik Galovca, a podupire ga grupa birača, dok je za Općinsko vijeće, isti taj Šare u ime Narodne stranke - reformista. U Galovcu je svojedobno kao kandidatkinja HNS-a u svoju parlamentarnu karijeru zakoračila Vesna Pusić.

Na političkoj sceni Gračaca nema više bivše HDZ-ove načelnice Nataše Turbić, ali uz HDZ kojeg opet vuče Tadija Šišić, za mjesta u Općinskom vijeću bore se SDSS i demokratski savez Srba, HDZ i SDP te Domovinski pokret. Širenja Škorinog DP-a na zadarskom području svjestan je i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, koji ih je prije koji dan u Zadru opet proglasio "krivima" za izbor predsjednika Zorana Milanovića.

U paškom Kolanu, koji je uz Sali bio sjedište HSS-a, pojavio se Demokratski HSS u koaliciji s HDZ-om u koji se učlanio, na prošlim izborima nezavisni, Marin Pernjak. Njegova općinska vlast jedina je bila rapuštena prije isteka mandata. Još uvijek nezavisni Marin Boško za Općinsko vijeće u Kukljici dobio je konkurenciju u listi HDZ-a koju vodi Rajna Grzunov. Aktualnom načelniku Općine Kali, Marku Kolegi, protukandidat je ponovno Duško Vidov (koalicija SDP-HSS-HSLS), bivši načelnik kojeg je HDZ-ov kandidat pobijedio na izborima 2017. godine. Po prvi put građani imaju i treću, nezavisnu opciju - Bruna Mišlova.

Zanimljivo je na otoku Pašmanu, gdje HDZ-ove uzdanice, Krešimir Ćosić i Andro Magić jedini od svih kandidata nisu naveli nacionalost ("nepoznata"). Za konkurenciju imaju listu Domovinskog pokreta koju vodi Ivo Bubičić te nezavisnu listu na čelu s Andreom Tudorović iz Neviđana. U Pakoštanima se kandidirala lista HDZ-a s HSP-om, HSS-om i HSP AS u stečaju, lista MOST-a te lista koalicije SDP-a, Akcije mladih i Stranke umirovljenika. Domovinski pokret javio se s listom i u Poličniku, kao i MOST s MODESOM, stara koalicija SDP - HNS liberalni i naravno HDZ.

MODES ima listu za Grad Nin uz onu HDZ-ovu koju vodi Tomislav Ćurko. HDZ-ovoj listi u Preku koju predvodi Jure Brižić konkurira SDP-ova s poznatim opozicionarom Marijom Koštom. Međutim, protukandidat Brižiću s liste SDP-a za općinskog načelnika je Mihovil Valčić. HSP, kao koalicijski partner HDZ-a u Zadru, u Privlaci i Ražancu izlazi sa samostalnim listama. Nikola Miletić, koji je izabran za načelnika na prošlim izborima s liste HSP Ante Starčevića, sada na izbore izlazi uz potporu GB.

U Starigradu dosadašnji načelnik Krsto Ramić (HDZ) ima za protukandidatkinju Maju Milovac (SDP-HSS). Na Viru više nema Kristijana Kapovića, ali je petero kandidata u igri za načelnika i pet lista za Općinsko vijeće, kao u pjesmi Darka Rundeka: Ljevica, desnica, centralno...

Je li Zadarska županija još uvijek "utvrda HDZ-a", pokazat će lokalni izbori.