Početkom tjedna zatekli smo vatrogasce u akciji proljetnog sređivanja svog doma - tako oni zovu sjedište Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

Vatrogasci su obukli radnu odjeću, uzeli pinel u ruku i bojali ogradu uz Murvičku i Ulicu VII. Domobranske postrobe (kad bi se u njih ugledali u Prvoj policijskoj postaji koja je uselila u obnovljenu zgradu, a ostala je ograda iz vremena JNA, op.a).

- Redovno je to održavanje objekata i ostalog prostora u vremenu kada nema previše aktivnosti na otvorenom. Istina da dugo nismo bojili ogradu koja je u prilično lošem stanju, od vremena osnutka doma, tamo nedje 60-tih godina. Razmišljamo o novom rješenju, kazao nam je zamjenik zapovjednika JVP, Boris Jović. Vlasnik  tog kompleksa u kojem vatrogasci uzgajaju lozu i masline je Grad Zadar koji je po zakonu i osnivač JVP Zadar.

Prema snimkama koje smo napravili, pineli su u rukama mladih vatrogasaca.

- Nisu to pripravnici, kaže Jović, nego smo se mi kao postrojba pomladili. Upravo je donesena odluka o novom natječaju na kojeg ćemo primiti šestoricu vatrogasaca - vozača i dvojicu vatrogasaca. Posljednji natječaj je bio prije dvije godina, kada je primljena nova desetina mladih vatrogasaca. Oni stariji idu ranije u mirovinu jer vatrogasci, dodaje Jović, imaju beneficirani staž.

I opet čudan način objave natječaja. Na stranici JVP Zadar objavljena je 26. travnja odluka o potrebi prijema u radni odnos, koju je donio zapovjednik JVP Željko Šoša. U toj odluci se navodi rok od 8 dana za prijave nakon što se ona objavi na stranici JVP i Zadarskog lista. To bi trebalo značiti da je natječaj, kako nam je jutros rekao zamjenik zapovjednika, u tijeku. U njemu su uvjeti prema zakonu o vatrogastvu i prednost na osnovu zakona o braniteljima. Kandidati ne mogu biti stariji od 30 godina.

Postrojba u sadašnjem sastavu broji 91 pripadnika, naveo je Jović.