Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA javnosti je na Sveučilišnom poljoprivrednom dobru Baštica predstavila inovativno rješenje za sakupljanje vode iz vlage u zraku AQUAWEB. Radove su obišli ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici Sveučilišta u Zadru i medija.

- Projekti financirani sredstvima Europske unije alat su kojim pokušavamo smanjiti posljedice klimatskih promjena. Jedan od takvih projekata je i AdriaClim kojem je cilj razvoj i poboljšanje kvalitete postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz inovativni sustav AQUAWEB, kroz projekt će se nabaviti kamion cisterna koja će omogućiti bolju vodoopskrbu ruralnih područja koja u ljetnim mjesecima imaju nestašicu pitke vode, istaknula je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

Agencija ZADRA NOVA u implementaciji ovog projekta vodi se idejom da su sva rješenja za održivo upravljanje vodnim resursima u prirodi oko nas. Cilj je osvijestiti način razmišljanja šire zajednice o samoodrživom upravljanju vodnim resursima. Ovaj projekt temelj je za daljnji razvoj ovakvih rješenja kako u Zadarskoj županiji tako i u cijeloj RH.

Župan Longin nije krio oduševljenje viđenim te je pozdravio provedbu projekata koji rezultiraju inovativnim rješenjima usmjerenima ka boljitku zajednice.

AQUAWEB je inovativno biomimikrijsko rješenje koje skuplja vlagu iz zraka u spremnik, a voda se zatim dalje distribuira sustavom navodnjavanja „kap na kap". Na ovaj se način pokušava poticati razvoj poljoprivrede s naglaskom na učinkovitije korištenje vode, posebno u dijelovima gdje je već prisutan njezin nedostatak. Svrha postave ovog sustava je prikaz inovativnog modela navodnjavanja poljoprivrednih površina s ciljem smanjenja potrošnje vode, pojasnila je doc.dr.sc. Anamarija Frankić.