Iz Ravnateljstva zadarska bolnice angažirali su učenika Škole za primjenjenu umjetnost i dizajna (ŠPUD)da im oslika dio betonskog ogradnog zida uz Ulicu Nikole Šubića Zrinskog.

Zatekli smo ih danas na iscrtavanju motiva koji bi se, prema riječima nastavnika i voditelja Slikarskog odjela ŠPUD-a Josipa Švaljeka, oslikao za dva tjedna. Uz uvjet da ne bude kiše i uz nastavu koju pohađaju učenice koje će svoje djelo ostaviti u javnom prostoru. To su Sara Troskot, Lorena Mamić, Filipa Ivanda, a pridružit će im se i Martina Beneta.

Na bijeloj podlozi, one će kvalitetnim fasadanim bojama napraviti sliku prepoznatljivog motiva koji upućuje da se iza zida nalazi bolnice. Zasigurno će im biti otežano raditi s obzirom na uski nogostup, ali to će se vidjeti u ponedjeljak, kada počinje bojanje ploha.

Budući mural zauzimat će središnji dio dugog betonskog zida, bolje rečeno sivila uz četverotračnu gradsku ulicu uz koju nedostaje zelenila. Osim palmi na jednom raskrižju, još uvijek nisu ni zasađeni zemljani koridori i trokuti između kolničkih traka jer nema ugrađenog navodnjavanja.

Hoće li se u doglednoj budućnosti oslikati cijela dužina zida, to će odlučiti u zadarskoj bolnici, ali je sigurno da će se u ovoj fazi, oslikati betonska ploha i tako prekriti poruka "Vratite nan kružni tok ", uz zgradu Odjela za ginekologiju.

Josip Švaljek, sin poznatog slikara Borisa Švaljeka i sam je slikar, posvećen radu sa zadarskim učenicima, među kojima dio njih nastavi akademsko obrazovanje.