Prije 15-tak godina Kalelarga je postala stjecište banaka. Sve su se gurale da u samom središtu Grada otvore svoju poslovnicu.

U posljednjih par godina, trend je iseljavanja banaka preko Mosta. Uradila je to nekadašnja Hypo, danas Adikko banka koja je bila nasuprot Gradske vijećnce, ali u svom najvećem usponu nije dobila račun Grada Zadra čiju je likvidnost okovala skupim municipalnim obveznicama za gradnju bazena i dvorane. Tih 18.5 milijuna eura obveznica, Grad je morao vraćati otplatom skupog kredita.

Danas je kreditiranje daleko povoljnije, Grad Zadar i dalje nastavlja poslovati sa Zagrebačkom bankom koja je čak unajmila njihov prostor, a Dukićeva vlast uzela dvije kreditne linije  u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna. Svoj prostor kod kipa sv. Krševana, Zagrebačka banka skupo pokušava prodati. Oni su zatvorili svoje dvije poslovnice i preselili su se na početak Ulice Stjepana Radića koja postaje zadarski Wall street.

Nekad su tu bile trgovine namještaja, a sada su moderno uređene banke. Na desnoj strani iste ulice u nizu je Podravska banka, pa zatim OTP banka. Nekad matična zadarska, odnosno dalmatinska banka okrupnjavanjem je "izbrisala" Splitsku banku. Umjesto poslovnice Splitske u Gradu, u ispraženjen gradski prostor uselio se Mlinar.

Ta je pekara uzela i dio ekskluzivnog prostora na Kalelargi kojeg je prije toga koristila Erste banka. Ona se prostorno suzila ali se poslovno povećala. Dovoljno je reći da su dobili račun Opće bolnice Zadar, najvećeg radnog kolektiva u Zadru. Direktor Šime Kevrić za tu je banku uradio divovski posao najvećeg kreditora najjačih turističkih firmi, što je isposlovao u velikoj konkurenciji banaka u Zadru.

OTP banka i dalje se tretira kao domicilna banka makar je svoje sjedište prebacila u Split. Poslovnicu na Kalelargi za sada su ostavili i ne zna se hoće li i oni biti dio trenda za kojim se povela i Privredna banka Zagreb.

 

PBZ zatvara svoju poslovnicu na Kalelargi koja nije ni radila u poslijepodnevnim satima i sele u prostor nekadašnje trgovine namještaja koji je završio u privatnim rukama. Prije toga je PBZ od Školske knjige izgubila natjecanje za gradski prostor u kojem je nakad bila Hypo banka.

I koliko god banke nisu bile prigodan sadržaj za glavnu gradsku ulicu, toliko su novi trendovi i tehnologije uradili svoje.

Banke šire svoje mreže bankomata, a tu su u izravnoj konkurenciji s bankomatskim biznisom kojeg su u priobalne gradove donijeli oni koji također žele zarađivati od turista.

Banke se u Zadru šire na potezu uz Branimirovu obalu: od Raiffeisen banke u nekadašnjoj mini- robnoj kući do banaka u prizemlju TIZ-a te onih u poslovnom centru Jazina. Bankarski prsten Zadra završava na Bulevaru gdje je sjedište Splitske zamjenila OTP banka, a Hypo svojedobno izgradio najveći centar jedne banke, nakon nekadašnje zadarske banka koja je kupila poslovnu zgradu SAS-a građenu u zlatno doba Zadra i Antića.