Jutros je na Županijskom sudu u Zadru započelo suđenje protiv sedmorice mladića, optuženih za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode na štetu maloljetne djevojke iz okolice Zadra.

Očekivano, Vijeće za mladež Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Sandrom Radanović odlučilo je da će rasprava čitavo vrijeme biti zatvorena za javnost, pa su novinari ubrzo ispraćeni iz sudnice. Takav je prijedlog zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i okrivljenika od kojih su neki maloljetni, podnijelo tužiteljstvo, odnosno zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol. Podržalo ga je svih sedmero odvjetnika okrivljenih mladića.

Umjesto žrtve suđenje je pratila njezina majka, dok je odvjetnica oštećenice, Sanja Bezbradica Jelavić iz Zagreba, opravdala svoj izostanak, kao i djelatnici Centra za socijalnu skrb.

Podsjetimo, slučaj je u listopadu 2019. godine šokirao javnost i izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske, zbog odluke suca koji nakon prvog ispitivanja osumnjičenike nije zadržao u istražnom zatvoru. Nakon glasne reakcije javnosti, petorica punoljetnih tada su ipak završila iza rešetaka, da bi kasnije Ustavni sud utvrdio da su im tom naknadnom, suprotnom odlukom izvanraspravnog vijeća povrijeđena prava.

Optužnica, kojom su obuhvaćena i tada dvojica maloljetnika, podignuta je u svibnju, nakon pola godine istrage, a prva sjednica na kojoj se odlučivalo o njezinoj pravomoćnosti održana je u rujnu. No, tada je jedan od branitelja podnio prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza, što je odbijeno, pa je sve otišlo na Vrhovni sud koji je početkom studenog odbio njegovu žalbu na rješenje zadarskog suda.