Unatoč tome što će tijekom školske godine 2021./2022. preseliti u veliku zgradu na Novom Bokanjcu, na predupis u 1. razred Katoličke osnovne škole „Ivo Mašina" prijavljeno je svega 19 djece!

S druge strane, za Osnovnu školu Bartula Kašića prijavljeno je ukupno 176 djece, od toga za Područnu školu Bokanjac 44. Riječ je o informacijama iz Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije, nadležnog za provođenje predupisa, a koje smo zatražili nakon što SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić nije dobio konkretnu brojku od gradskih vlasti, koje su u tu investiciju ušle sa Zadarskom nadbiskupijom.

- Gradonačelniče, 2. veljače ste izjavili da će u školi na Novom Bokanjcu biti mjesta za djecu tog naselja. Da je obećanje ludom radovanje od vas smo već navikli. Izigrani su i izdani građani Novog Bokanjca koji ne mogu upisati djecu u školu u svom susjedstvu. Moje pitanje glasi: Koliko je djece na predupisu prijavljeno za školu i koliko ih je iz tog mjesnog odbora? Pravite li građane s Novog Bokanjca budalama?, pitao je Zubčić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Prije nego što je riječ prepustio pročelniku Nekiću, gradonačelnik Branko Dukić je ponovno obećao kako "neće biti niti jedno dijete koje neće biti upisano", te najavio izgradnju nove škole na lokaciji Crvene kuće.

- Kako smo od toga da se nitko ne želi upisati u tu školu, došli do toga kako nema mjesta u toj školi?! Pretjerano je i jedno i drugo. U školi će biti onoliko mjesta koliko budu potrebe. Zasad je Katolička škola upisala dva razreda prvaša. Prioritetni cilj je da rasteretimo Područnu školu Bokanjac, koja više neće raditi u tri smjene, kao i OŠ Bartola Kašića koja je zbog novogradnje na rubu da radi u tri smjene. Ovime ćemo to ili odgoditi ili eliminirati u potpunosti. Škola na Novom Bokanjcu nije Potemkinovo selo. Nije dobro građane dovoditi u zabludu, predupisi i upisi su dvije različite stvari. Učenici mogu predupise napraviti u jednoj školi, a pohađati drugu, istaknuo je Nekić uz zahvalu Zadarskoj nabiskupiji na uloženim sredstvima.

U svom govoru na sjednici pročelnik se pohvalio kako će, zahvaljujući tome što je projekt škole Novi Bokanjac preuzela Nabiskupija, "Zadar za manje od pet godina dobiti dvije škole, što nije napravljeno u niti jednom drugom gradu u Hrvatskoj". No, preostaje vidjeti hoće li obje biti otvorene za javnost, u pravom smislu tih riječi, ili će za upis svoje djece roditelji morati, prema riječima Zubčića, čekati samilost nadbiskupa.

- Možete prodavati priče, ali roditelji s malom djecom valjda znaju gdje mogu upisati svoju djecu, zaključio je SDP-ov vijećnik.