Unatoč slavodobitnoj objavi gradske uprave kako će biti mjesta za svu djecu, roditelji i dalje dobivaju odbijenice za upis u školu na Novom Bokanjcu.

Na to nas je upozorio predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Šime Rušin. On je građanima nakon sastanka s predstavnicima gradske uprave prenio dobre vijesti: „Škola će raditi u dvije smjene kako bi bilo mjesta za svako dijete". Stoga se neugodno iznenadio kada mu je sugrađanka pokazala odgovor kojeg je već drugog dana predupisa dobila iz tajništva Osnovne katoličke škole Ivo Mašina:

- Broj učenika za iduću školsku godinu je popunjen, stoga vas molim da predupis obavite u školi kojoj pripadate po području stanovanja. Ukoliko se otvori slobodno mjesto naknadno ćemo Vas kontaktirati, odgovor je iz kojeg se vidi da se u Zadarskoj nadbiskupiji i dalje vode onim kako nova škola nije područna. Unatoč tome što se školska zgrada s dvoranom gradi na gradskom zemljištu, a kredit za gradnju neko će vrijeme plaćati porezni obveznici Grada Zadra.

No, prema pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josi Nekiću, radi se o nesporazumu.

- Dogovor između Zadarske Nadbiskupije i Grada Zadra je postignut kao što je i objavljeno. Što se tiče procedura predupisa učenika prvog razreda ankete i analiza rezultata su pokazali veći broj učenika koji su se prijavili u obje škole, što je moguće stvorilo nerazumijevanje i pogrešnu interpretaciju kako su mjesta popunjena.

Kako nas je Nekić u prvom razgovoru, kojeg smo ovim povodom vodili s njim, za svu daljnju komunikaciju uputio na mail, tim smo mu kanalom uputili niz pitanja.

Ovako je izgledala ta pisana komunikacija:

Molimo Vas da nam dostavite rezultate ankete koju je proveo Grad Zadar, uz naznačeni uzorak i lokacije provođenja ankete.

- Anketa je provedena među učenicima OŠ Bartula Kaši (MŠ i PO Bokanjac), a koji imaju adresu stanovanja na području MO Bokanjac i MO Novi Bokanjac. Anekta je pokazala kako će svi učenici zainteresirani za pohađanje nastave u Katoličkoj osnovnoj školi Ive Mašine imati mjesto. U funkciji ostaje i Područni odjel OŠ Bartola Kašića, ali više neće biti potrebe da radi u tri smjene već će raditi u dvije smjene. Za pohađanje Katoličke škole interes je, iz razumljivih razloga, bio najmanji među učenicima sedmih razreda (budući će ti učenici pohađati osmi razred u novoj školskoj godini i žele ostati u sadašnjim prostorima), a najveći među učenicima četvrtih razreda (budući prelaze iz nižih razreda u više i time su već zahvaćeni promjenom).

Ima li nova škola kapacitet koji odgovara iskazanim potrebama?

- Katolička osnovna škola Ive Mašine ima kapacitet za primanje svih učenika koji su iskazali interes, a ukoliko, s vremenom, taj interes bude i veći, Nadbiskupija je iskazala spremnost na organizaciju rada škole u dvije smjene.

Hoće li roditelji učenika nižih razreda područne škole na Bokanjcu imati mogućnost odabira između te dvije škole?

- Roditelji učenika na području Grada Zadra su uvijek imali mogućnost odabira osnovne škole za svoje dijete pa istu mogućnost imaju i sada. Potpuno je očekivano kako će najveći broj učenika pohađati školu koja im je bliže mjestu stanovanja (tako je i u svim drugim školama), a oni roditelji koji zbog usklađenja svojih životnih potreba žele poslati djecu u neku drugu školu to će moći učiniti. Grad želi, gdje god je moguće, kad se radi o pohađanju škole ili vrtića, dati roditeljima mogućnost izbora.

Kada se očekuje otvaranje škole?

- Dovršetak zgrade nije i trenutak početka rada ustanove, budući postoje drugi poslovi i procedure, sukladno zakonu, koje je potrebno zadovoljiti (tehnički pregled izvedenih radova, uporabna dozvola, opremanje, rješenje o odobrenju za početak rada i dr.). Predviđeni rok za dovršetak izgradnje škole je svibanj ove godine, Nadbiskupija je već pokrenula nabavu opreme, što znači da se stvaraju preduvjeti za što skoriji početak nastave, ali evo strpimo se još neko kratko vrijeme do objave o početku rada škole.

Vaša saznanja o organizaciji nastave u novoj školi i eventualni utjecaj na status nastavnika u PŠ Bokanjac. 

-Organizacija nastave u novoj školi neće imati utjecaj na status nastavnika u Područnom odjelu Bokanjac (PŠ Bokanjac).

Iako ih smo ih čekali više od dva tjedna, odgovori su nam u petak stigli nepotpuni, pa smo Nekića dodatno zatražili za sljedeće informacije: 

Molimo Vas da odgovor nadopunite brojevima, vezano za rezultate ankete i kapacitet škole. Vezano za odgovor na drugo pitanje, molimo Vas pojašnjenje zbog čega anketa nije provedena među učenicima od 1. do 3. razreda. Vezano za odgovor na treće pitanje, molimo Vas da nam navedete što bi trebali poduzeti roditelji koji su već prvog dana predupisa dobili odgovor da je kapacitet popunjen. I posljednje, kao stručna osoba smatrate li da su predupisi odrađeni u skladu sa zakonom i pravilnicima?

Danas smo dobili sljedeći odgovor:

Cilj ankete je bio pribavljanje povratnih informacija na temelju kojih bi vidjeli hoće li PO Bokanjac nastaviti raditi u tri smjene te hoće li MŠ morati preći na rad u tri smjene. Posljednjih nekoliko godina u matičnim odjelima Bartula Kašića raste broj učenika zbog gradnje velikog broje stambenih jedinica u okruženju, a u koje doseljava mlađa populacija s djecom. Zbog ovakve situacije škola je već nekoliko godina na granici rada u tri smjene. Kao što smo vam naveli anketa je potvrdila kako možemo očekivati da će rad područnih odjela na Bokanjcu izvoditi nastavu u dvije smjene, a ne kao do sada u tri smjene. MŠ će ostati raditi u dvije smjene. S tim u svezi nije bilo niti potrebno provoditi anketu za učenike koji ove školske godine pohađaju nastavu od 1-3 razreda.

Što se tiče predupisa on je najvažniji zbog ocjene psihofizičkog stanja djeteta. Psihofizičko stanje školskog obveznika utvrđuje se radi eventualnog prijevremenog upisa, odgode ili privremenog oslobađanja od upisa u prvi razred osnovne škole, kao i privremenog oslobađanja od već započetog školovanja, a kako bi se u konačnici utvrdio najprimjereniji oblik školovanja za svako dijete. Učenici koji su na predupisu prijavljeni za određenu školu ne moraju se nužno i upisati u školu koja je obavila poslove na predupisu, procedura upisa u drugu školu relativno je jednostavna. Tako se 14 učenika prvog razreda predupisalo u školu Bartola Kašića i obavit će proceduru predupisa u toj školi, a budući su se predbilježili i za katoličku školu moći će bez problema izvršiti upis u tu školu. Predupis učenika u prvi razred nije u ingerenciji Grada Zadra, ali niti jedne godine do sada nije bilo kršenja propisa pa vjerujemo kako će tako biti i ove godine.

S ovakvim informacijama teško da će predsjednik Mjesnog odbora, Šime Rušin, doći pred građane. 

- Roditeljima djece, mlađih i starijih uzrasta, još uvijek nije poznato hoće li biti mjesta i ako hoće, po kojim uvjetima i kada će to u konačnici biti poznato. Na sastanku smo dogovorili kako će škola odmah ići u nastavu u dvije smjene i ja sam to tako prezentirao roditeljima, no iz priloženog vidim da sam "od jezika učinio lopatu". Pokušavaju se izvući kroz nekakav vid povećane potražnje i stvorenog viška, no oni su sami rekli roditeljima da se prijave bilo gdje. Ostaje nejasno kako će se organizirati preseljenje djece tijekom same školske godine, s obzirom na organizaciju nastave, među ostalim i zapošljavanje nastavnika. Svakako, ovaj cijeli postupak mora biti daleko transparentniji i otvoreniji kako bi gradska uprava očistila svoj obraz i otklonila bilo kakve sumnje u nezakonite radnje, komentirao je Rušin.

Prema njegovim riječima, projekt osnovne škole Novi Bokanjac je loše pripremljen, a još gore prezentiran javnosti.