Iako je sve vodilo prema tome, na Općinskom sudu u Zadru jučer ipak nije donesen epilog slučaja iz Opće bolnice Zadar, odnosno spora između povjerenika Sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivana Brale i glavne sestre bolnice Darije Katuše. Ona ga je tužila za klevetu jer ju je na Facebooku prozvao za mobing nad radnicima i nezakonito imenovanje, te usporedio sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Brala je svoje riječi, među ostalim, zasnivao i na peticiji iz 2010. godine koja je rezultirala smjenom Katuše s mjesta glavne sestre Odjela za gastroenterologiju. Desetljeće nakon, detalja iz te peticije ne sjeća ni tadašnja glavna sestra, Ivana Gusar, koja je u četvrtak svjedočila na zadarskom sudu.

- Sjećam se da je peticija išla u pravcu navođenja loših odnosa s kolegicom Katušom, ali ne znam detalje, to je ipak bilo prije puno godina. Na inicijativu tadašnjeg ravnatelja Daria Nakića održan je sastanak na kojem su bili djelatnici i kolegica Katuša. Ravnatelj je donio odluku o opomeni i njezinom premještaju na drugo radno mjesto. Bila je opomena, a je li bila pred otkaz, ja to ne znam. Meni je ravnatelj izrekao nalog za promjenu radnog mjesta, ne sjećam se da sam čula da je rekao da Katuša ne može biti na rukovodećem mjestu, svjedočila je Gusar čiji se iskaz u tom dijelu ne podudara s iskazom dr. Nakića koji je na sudu naveo kako joj je rekao "da to ne može biti rukovodeće mjesto, ali to nije značilo zauvijek".

Na ponovljeni upit Gusar je dodala kako "ravnatelj donosi odluke za vrijeme svog mandata, te da je moguće da je to u nekom kontekstu rečeno u toj situaciji".

- Tad je postojao pravilnik, ne znam je li opomena napisana jer ne pišem to ja, odgovarala je bivša i dugogodišnja glavna sestra zadarske bolnice na upite sutkinje Maje Ivković o opomeni o kojoj nema pisanog traga u bolničkoj arhivi. Što se dogodilo s dokumentacijom, danas nitko ne zna niti ne odgovara za njezin nestanak.

O eventualnim nezakonitostima prilikom imenovanja Katuše za glavnu sestru bolnice, kojeg Brala navodi u spornoj objavi, Gusar također nema saznanja, kao ni o odnosima u bolnici nakon njezinog odlaska 2017. godine.

- Kako bi to meni bilo poznato? Nemam pretjeranih kontakata iz bolnice, istaknula je Gusar.

Na upit obrane navela je kako prije peticije nije imala saznanja o lošim odnosima među medicinskim sestrama na Odjelu za gastroenterologiju. U sjećanju joj je ostalo kako je peticija iznenadila tadašnjeg šefa tog odjela, dr. Matu Kozića, što je ponukalo tužiteljstvo da umjesto završnih riječi sudu predloži pozivanje umirovljenog gastroenterologa.

Dr. Kozić je prvo bio na popisu obrane, no kako je od njih zatraženo da reduciraju broj dokaznih prijedloga, odustali su od tog svjedoka. Brala je naveo kako nema ništa protiv njegovog svjedočenja, ali je predložio da se onda na ročištu u svibnju ispita i jedna umirovljena medicinska sestra, do koje ranije nisu mogli doći.