Pročelnik Interne službe dr. Dario Nakić svjedočio je danas na sudu kako je 2010. godine kao tadašnji ravnatelj Opće bolnice Zadar izrekao opomenu pred otkaz tada glavnoj sestri Odjela za gastroenterologiju, a danas glavnoj sestri na razini cijele bolnice, Dariji Katuši.

Ona je u medijima tvrdila da se takvo što nikad nije dogodilo, no Nakić je potvrdio da je upravo to uslijedilo nakon peticije medicinskih sestara i tehničara s tog odjela, koji su se žalili na mobing. Jedan od potpisnika bio je sindikalni povjerenik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Brala, protiv kojeg je Katuša pokrenula privatnu parnicu za klevetu nakon što je sve objavio na Facebooku.

- Bio sam iznenađen tom peticijom i pokušao sam ponajprije ustanoviti stoji li iza toga kakav osobni sukob. Pozvao sam četiri osobe i oni su mi potvrdili ono što je pisalo u peticiji, a potom smo imali sastanak sa svim zaposlenicima. Katuši sam izrekao opomenu pred otkaz, na osnovu čega je razriješena kao glavna odjelna sestra te joj je pronađeno drugo radno mjesto. Tadašnjoj glavnoj sestri bolnice rekao sam da to ne može biti rukovodeće mjesto, ali to nije značilo zauvijek, rekao je dr. Nakić objašnjavajući kako ovo posljednje svakako nije napisano u odluci o opomeni pred otkaz koju Općinski sud još uvijek čeka da im se dostavi iz arhive zadarske bolnice. Nakić je potvrdio i kako je točan sadržaj peticije, dostavljene danas kao dokaz kojeg tužiteljstvo želi osporiti.

Dok su s njim razgovarale o ponašanju Darije Katuše, medicinske sestre su plakale.

- Pogađalo ih je to. Činjenica je da kada se traži red, da se to može shvatiti ovako ili onako, bitno je da se ne prijeđe granica. Sestre su mi se žalile kako ih je znala nazivati kući dok su bile na bolovanju i pritiskati ih da se vrate na posao, prepričao je Nakić koji je, na pitanja tužiteljstva, odgovorio kako je Katuša ipak izuzetno sposobna u stručnom dijelu.

Najviše hvale na njezin rad imao je aktualni ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina koji ju je postavio za svoju pomoćnicu za sestrinstvo. Istaknuo je kako je brzo organizirala i povećala kvalitetu rada, savjesno i vrlo dobro odradila težak posao, te dovela do toga da se neki raniji problemi više ne događaju. Sutkinji Maji Ivković rekao je kako nije znao za peticiju do objave u medijima, te da bi mu pravna služba sigurno dala signal da je postojala ikakva zapreka da Katušu odabere za glavnu sestru bolnice. Razlog njezinog ranijeg premještanja s Odjela pulmologije je studij sestrinstva, naveo je ravnatelj Opće bolnice Zadar, čime je demantirao županijskog vijećnika Marka Pupića Bakrača koji je javno izjavio kako je Čulina u prošlosti tražio "da mu maknu tu spodobu s odjela ili će sam dati otkaz". Bralina obrana smatra kako ravnatelj zadarske bolnice ne govori istinu, što su unijeli u zapisnik kao prigovor.

Dr. Jadranko Turčinov je pak potvrdio navode prema kojima je Katuša mijenjala terapiju jednom pacijentu, ali i opravdao takvo postupanje sa zabrinjavajućim informacijama iz zadarske bolnice.

- Tada su bili uvedeni limiti i nije se moglo više naručivati, pa kako lijeka nije bilo, tako pacijent nije dobio lijek do početka mjeseca, što je tri dana. Rekao sam joj da mi je to morala reći, svjedočio je Turčinov koji je tu informaciju doznao od samog pacijenta.

Njemu su se medicinske sestre povjerile prije nego što su predale peticiju, moleći ga da o tome šuti, što je on i učinio.

- Neke kolege su mi to zamjerile. Osobno nisam nikada vidio niti čuo uvrede ili ne daj Bože štogod goreg. Radio sam s tužiteljicom na tom odjelu niti godinu dana i osobno nisam imao druge primjedbe na njezino postupanje, no nije bila bajna atmosfera na odjelu, osjećalo se neko nezadovoljstvo na osovini glavna sestra - odjelne sestre. Smatram da je Katuša tražila previše, a one nisu mogle odgovoriti tim zahtjevima, svjedočio je Turčinov ističući kako je briga za ležeće pacijente težak posao.

Njega je Katuša danas ispitivala kako bi iz njega izvukla informaciju da 90% vremena provodi na odsjeku za endoskopiju.

- Upoznat sam s tim što sestre rade i kako je organiziran odjel, odgovorio joj je zadarski gastroenterolog.

Na pitanje o mogućim nepravilnostima prilikom njezinog kasnijeg imenovanja za glavnu sestru bolnice, odgovorio je kako zbog stanja u društvu vjeruje kako je imala "poguranac i vjetar u leđa", ali da konkretna saznanja nema.

Suđenje se nastavlja 30. studenog, a moglo je biti završeno u startu da je Brala udovoljio zahtjevima tužiteljstva. Katuša ga je, naime, tražila da se ispriča, na što on nije pristao najavljujući kako će istina izaći na vidjelo.