Povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske u Liburniji Marin Sikirić izvijestio je javnost o rezultatima pregovora Sindikata prometa i veza s Upravom društva i Grada Zadra kao većinskog vlasnika.

U priopćenju za medije podsjetio je kako je sve počelo:

Pregovori su se odvijali kontinuirano šest mjeseci u drugoj polovici 2019. godine. Radilo se o sindikalnim zahtjevima, povećanju plaća, raspodjeli radnog vremena, fiksiranju boda koji utječe na izračun plaća i slično. Podružnica sindikata organizirala je tada i jednosatni štrajk upozorenja jer su se u jednom trenutku pregovori našli u slijepoj ulici.

Zahvaljujući upornosti Vedrana Uranije kao pravnog zastupnika Sindikata te angažiranosti gosp. Stjepana Lisičaka kao predsjednika Sindikata pregovori se nastavljaju te se dobiva garancija o rješavanju problema početkom 2020.

Naglašavamo da je na zadnjem sastanku Sindikata, Uprave i predstavnika Grada Zadra sudjelovao predsjednik SSSH-a gosp. Mladen Novosel kao predstavnik najveće sindikalne organizacije u Republici Hrvatskoj.

Danas, s odmakom vremena možemo s zadovoljstvom reći da je dogovor ispoštovan od strane gradonačelnika Branka Dukića, a zahtjevi radnika u velikoj mjeri realizirani. S Upravom društva nastavljamo konstruktivnu suradnju, pratimo situaciju i nastavljamo se zalagati za što povoljniji položaj radnika. Reći ćemo da prostora za bolje uvijek ima, ali također je potrebno i uzeti u obzir trenutnu situaciju te dodati dozu realnosti.

Uzimajući u obzir 2020. godinu i sve njene specifičnosti istaknut ćemo angažiranje Sindikata u pregovorima s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Pregovori su vođeni o uključivanju javno linijskog prijevoza u Program mjera Vlade RH za potporu očuvanja radnih mjesta. Isto je i ostvareno te je bitno olakšano poslovanje ove djelatnosti. Dodajmo i to da je na inicijativu sindikalnih organizacija izmjenjen Kazneni zakon tako da od 1. siječnja vozač u javnom prijevozu ima status službene osobe što smatramo iznimno značajno.