Odjel za EU fondove dobio je od susjednog Odjela za graditeljstvo uporabnu dozvolu nakon što su uklonjeni uočeni nedostatci s Muraja.

Međutim, taj EU projekt preuređenja dijela bedema u šetnicu još uvijek nije cjelovit u odnosu na sve ono što je zamislio zadarski arhitekt Bogdan Marov. Neke su stvari, poput glazbenih pločnika, otpale, a sudbina financiranja skulpture "Odmor" akademskog kipara iz Zadra Alda Krizmana, prepuštena je Odjelu za kulturu.

U Odjelu za EU fondove preostali iznos odobrenog novca novca već je raspoređen za sadržaje na Bedemima zadarskih pobuna. Tako se službeno, a po nekima pogrešno, naziva Muraj koji je bio dio forifikacijskog obrambenog sustava i kao takav je ušao pod zaštitu UNESCO-a.

- Za dvadesetak dana pustit ćemo javnu nabavu za kupnju 10 kućica prema nacrtu projektanta. Njihov izgled već je poznat javnosti preko 3D projekcija, a procjena vrijednosti je milijun kuna. Kućice će biti rapoređene na bastionu sv. Roka i imat će različite namjene, koje će se odrediti u kasnijem natječaju. Svakako će jedna biti za sanitarni čvor. Za te kućice instalacije vode i struje su ugrađene, navodi v.d. pročelnik Ante Ćurković.

Uz suglasnost SAFU-a, agencije za trošenje i kontrolu novca iz EU fondova, na Muraju su za sve što se radi i radilo se, neophodni konzervatorski uvjeti. Oni su samo zaobiđeni u slučaju političke odluke da se ukloni spomenik partijskoj ćeliji koju je gradonačelnik Branko Dukić prebacio na Gradsko vijeće.

Konzervatorski odjel dao je suglasnost za postavljanje interaktivne makete Zadra. Idejna rješenja ponudio je akademski kipar iz Zagreba Damir Mataušić, a izrada će biti povjerena Ljevaonici umjetnina pri Akademiji likovnih umjetnosti. I ta će maketa naći mjesto na proširenju Muraja, odnosno bastionu sv. Roka.

U dogovoru sa strukom, planiran je i izgled te mjesta za edukativnu šetnju kao i projekt smeđe signalizacije. Njime će se obilježiti sva mjesta iz graditeljske povijesti i sadašnjosti Muraja, a dat će se na znanje i da je dio zadarske baštine na listi UNESCO-a, što se do sada jedva vidjelo.

Da bi se opravdao EU novac uložen u ovaj projekt, planirana je i ugradnja sustava praćenja i brojanja posjetitelja. Zadrani su od prvog dana iskazali volju za šetnju Murajem, a pravi test bit će ovog ljeta.

Za održavanje Muraja Odjel za komunalne poslove predvidio je 112 tisuća kuna u ovoj godini.