Priprema za gradnju poslovne zone Crno došla je do natječaja za izbor usluge stručnjaka za javnu nabavu te administrativno - financijsko vođenje projekta „Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno - FAZA I". Procijenjena vrijednost te usluge je 462 tisuće kuna, a novac se osigurava iz EU financijskog programa.

Ovim projektom započet će se sa prvom fazom izgradnje komunalne infrastrukture Poduzetničke zone Crno, što predstavlja prvi korak u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih strateških projekata Grada Zadra, koji ima za cilj potpunu gospodarsku afirmaciju UP Zadra i Zadarske županije, navodi se u obrazloženju tog natječaja prema EU standardima.

S obzirom na to da se radi ogromnom obuhvatu zone od 400 hektara, urbanističkim planom je određeno da se ona gradi po fazama. Za prvu fazu gradnje komunalne infrastrukture, uz 80 posto EU potpore, procijenjena vrijednost je 35 milijuna kuna. S provođenjem projekta službeni je početak listopad 2020, a završetak dvije godine poslije.

Planirana se aktiviranje pet „kazeta" zone ukupne površine 243.824,36 m2. Taj komunalo uređen prostor bit će namijenjen potencijalnim investitorima koji žele pokrenuti svoje poslovanje u zoni. Projektom će se izraditi cesta, te sva ostala infrastruktura potrebna za funkcioniranje zone koja se uglavnom nalazi u koridoru cestovne mreže čiji je dio već izgrađen. Pristupnu cestu za  GZ Crno u vrijednosti od 3.8 milijuna kuna, projektirao je, a tko drugi nego D&Z d.o.o., dok je izvođač radova bio Diklo gradnja. U zonu Crno "ukrcalo" se i novo gradsko groblje, a povezuje ih zajednička, nova cesta koju je nadavno predstavio gradonačelnik Branko Dukić.

On je jedan u nizu gradonačelnika Zadra čije će ime biti povezano s poslovnom zonom Crno. O njoj su svi pričali, a nitko je još nije vidio, dok su manje općine u okolici svoje poduzetničke zone uglavnom aktivirale. Uz Poličnik, svijetli je primjer Bibinje.

A zadarsko Crno je za vrijeme gradonačelnika Živka Kolege već najavljivalo svjetske kompanije koje su kao iskazale svoje zanimanje za ulaganje u zonu Crno. Tijekom mandata Zvonimira Vrančića, Šibenčani, isti oni koji su projektirali ulicu Nikole Šubića Zrinskog, radili su projekt komunalne infrastrukture. S praznom kasom, Vrančić je jedva platio tri milijuna kuna Hrvatskim šumama za odštetu te parcele. Bilo je to prije 10 godina. Tijekom mandata Božidara Kalmete govorilo se o tome da je to prevladan model i da bi trebalo redefinirati Crno.

I onda u Grad Zadar stiže ITU program u kojem su dobili 23 milijuna eura bespovratnog sudjelovanja. Našlo se novca i Crno, pod egidom poslovna infrastruktura. A hoće li biti poduzetnika, znat će se za dvije godine.