U nastavku suđenja protiv kontroverznog zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića i sedmorice suoptuženika u aferi Ribar, na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočila je još jedna djelatnica Porezne uprave.

Ona je iznijela kronologiju donošenja i ukidanja dva reprograma duga VOX-a u vrijeme dok su se mijenjali zakoni. Sinovčić je u oba slučaja platio samo prvu ratu.

- Negdje u to isto vrijeme, dakle, već 2013. godina, stupao je na snagu Zakon o predstečajnoj nagodbi. Mi smo dobili uputu od Središnjeg ureda da za sve one koji su porezni dužnici ne blokiramo račune u svrhu naplate poreza, da treba pričekati da vidimo koji će od tih poreznih dužnika podnijeti zahtjev za predstečajnu nagodbu. Budući da je dug bio visok, bez obzira na ovu uputu, ja sam izradila rješenje o ovrsi za naplatu ukupnog duga za TD Vox. Negdje u 7. mjesecu 2013. ja sam po ovom Zakonu o predstečajnoj nagodbi radila prijavu tražbinu za poreznog dužnika "Vox". Taj isti dan, u sustavu koji mi koristimo, došao je podatak da je rađen nadzor nad poreznim obveznikom i da su po tom nadzoru utvrđene dodatne nepravilnosti a time i povećano dugovanje, koje je sada prema tom nadzoru TD "Vox" dugovalo. Zbog toga sam ja u ovu prijavu tražbine koju sam izrađivala, uključila i ovo dugovanje koje je utvrđeno nadzorom. Ja ovu prijavu tražbine unosim u sustav, a po njoj dalje postupa Područni ured. Ja ne znam na koji način i što s istim čine. Područni ured u tom postupku zastupa Poreznu upravu, ali ja detalje o tome ne znam, svjedočila je poreznica.

Obrani, konkretnije IV. optuženom Željanu Pejkoviću, najsporniji dio njezinog svjedočenja bio je onaj u kojem je navela kako je od njega kao voditelja Ispostave Zadar dobivala usmene naloge. Među ostalim, da je 2010. godine rekao da pričekaju s ovrhom jer je Sinovčić naveo kako očekuje povrat PDV-a kojim će isplatiti nastalo dugovanje.

Pejkovića, podsjetimo, USKOK tereti da zajedno s četvoricom poreznika nije poduzimao ovršne radnje radi prisilne naplate poreznog duga, te da je neosnovano kao jedan od članova Komisije odobravao reprograme, čime je državni proračun oštećen za preko 2 milijuna kuna.

Suđenje se nastavlja 15. prosinca, kada je na raspravu je pozvan svjedok Dario Papeš, zastupnik jedne građevinske tvrtke. Ni na posljednjom ročištu, održanom početkom prosinca, nisu se pojavili bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić, koji su također obuhvaćeni optužnicom za aferu tešku ukupno 121 milijun kuna.