Svećenik Tomislav Vlahović proglašen je danas na Općinskom sudu u Zadru krivim zbog neovlaštenog obavljanja službene radnje policajca, kada je 5. studenog 2017. godine u večernjim satima, na cesti između Benkovca i Lepura, zaustavio auto s četvoricom mladića.

Vozač automobila svjedočio je kako je Vlahović vozio iza njih, blicao im, a zatim ih pretekao i zaustavio policijskom palicom. Prepoznao je svećenika, koji ih je drskim tonom tražio da mu pokažu dokumente, te nakon toga otišao u svom automobilu. Slučaj su prijavili policiji, no o njemu nije bilo riječi u medijima sve dok o svemu sami nisu obavijestili novinare.

Sutkinja Ana Zrilić prihvatila je navod optužnice, ali ne i kaznenu sankciju, ističući kako je u ovom slučaju bitna moralna osuda djela. Pročitala je pravilnik o ovlastima policijskog kapelana, dužnosti koju je u to vrijeme imao Vlahović, koje su u svojoj naravi duhovne, a zaustavljanje vozila i legitimiranje vozača nije jedna od njih.

- Ovo kazneno djelo nema oštećenike, odnosno žrtve, a posljedice su samo moralne naravi. Okrivljenik nije obična osoba, već ga sluša velik broj ljudi, pa stoga ponašanje jednog svećenika mora biti besprijekorno. Tužiteljstvo je zatražilo iznimno visoku kaznu, 6 mjeseci zatvora na dvije godine uvjetno. Takva je kazna dosad izrečena za počinitelje puno težih kaznenih djela, poput nasilja u obitelji ili krađe. Moralna osuda, a ona je u ovom slučaju velika, puno je veća od one koju propisuje zakon, istaknula je sutkinja Zrilić.

Obrana nije zadovoljna presudom te najavljuje žalbu. Izricanje presude zbog njih je skoro prošlo bez prisutnosti medija, kojima je jučer javljeno da je ročište odgođeno. No, na iznenađenje svih danas se u sudnici sa svojom strankom pojavio odvjetnik Boris Radman, iako je upravo on zatražio odgodu. Objasnio je kako je trebao biti u drugom gradu zbog jednog očevida koji je u međuvremenu odgođen. Kako bi suđenje što prije priveo kraju, odustao je od svih svojih dokaznih prijedloga.

Njegov klijent don Vlahović danas se branio šutnjom, pa je reproducirana audio snimka njegovog ranijeg ispitivanja. Tada je naveo kako je "ovo sve suludo".

- Ja sam tu bio u neznanju, stvari su nedorečene. Kao svećenik kojeg je MUP imenovao policijskim kapelanom, dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s nekim „neovlaštenjem". I policajci su se to pitali, dali su mi palicu. Ovo što sam učinio, to nije nasilno, samo sam vidio da su to dečkići i rekao im: „Dečki nemojte, znam da ste mladi, zašto zvati patrolu da piše kaznu zbog prebrze vožnje?!". Na ljudski način rekao sam im da idu doma. Oni su mi se počeli dodvoravati jer su znali da sam župnik. Žao mi je što je tako ispalo. Stvarno nisam znao da je to neovlašteno. Naravno da ih ne mogu procesuirati, govorio je Vlahović dodajući i kako je "opomena duhovna stvar".

U završnim riječima odvjetnik Radman je istaknuo kako je kapelan bio zapravo policijski službenik te kako je „temeljem rješenja primio u rad policijsku palicu stop kao i odoru, što predstavlja okolnosti i činjenice prema kojima nije znao niti je mogao znati da mu je zabranjeno zaustavljanje auta". Iz MUP-a su se, podsjetimo, ogradili od ovog događaja i Vlahovića razriješili dužnosti kapelana.

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vanja Višković naglasila je kako "unatoč tome što okrivljenik negira u svojoj obrani da bi od istih zatražio na uvid osobne dokumente i da bi im rekao da će ih privesti u postaju, to proizlazi iz iskaza svih četvorice svjedoka, a čiji iskazi su detaljni, logični i gotovo identični".

- Nije utvrđen niti jedan razlog zašto bi ga lažno teretili, istaknula je Višković.

Vlahović je i ovih dana bio u medijima jer je prošlog vikenda, suprotno naputku lokalnog Stožera, održao misno slavlje u Salima, gdje je premješten nakon incidenta u Benkovcu.