Ivana Medić, učiteljica razredne nastave i voditeljica likovne skupine u OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana, dobitnica je godišnje nagrade za promicanje prava djeteta.

Nagradu joj je jučer, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, svečano uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Današnja svečanost je izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo, istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović.

Kako se navodi na službenoj stranici Ministarstva, učiteljica Medić osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost „Tate za pet", kojim se očevi uključuju u život škole, a o kojem smo nedavno pisali.

Osnovala je i izvannastavnu grupu „Medo Medi" za učenike prvog razreda koje podučava vještinama medijacije i kako na kvalitetan način izbjeći sukob.

Uz nju nagrađeni su i Martini Brajdić Manojlović, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac, te umirovljena profesorica Sonji Borovčak iz Zaboka, kojoj je uručena nagrada za životno djelo dodijeljena je umirovljenoj profesorici Sonji Borovčak.

Svake godine 20. studenog, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta koji se obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, Republika Hrvatska dodjeljuje Nagradu za promicanje prava djeteta.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument koji je doprinio transformaciji dječjih života diljem svijeta. Obilježavanjem tog dana dodatno se senzibilizira javnost na potrebu zaštite i poštivanja prava djece, čime se stvara plodno tlo za poduzimanje koraka koji bi unaprijedili dječja prava, koja su temeljna ljudska prava i kao takva temelj izgradnje naprednog društva, navode iz Ministarstva.