Sveučilište u Zadru jedno je od dva u Hrvatskoj u kojem je akademska godina počela s nastavom na klasičan način umjesto kombiniranog modela kojeg primjenjuje većina.

Jedina razlika je u tome što početkom listopada nije bilo tradicionalnog prijema Rektorice za brucoše. Oni su uvedeni u akademski svijet na svojim odjelima.

Rektorica Dijana Vican i prije početka ove akademske godine izjavila je kako sveučilišta nisu akreditirana za online nastavu pa se neki kolegiji, odnosno kompetencije ne mogu steći na taj način. Ali ako bude nužno, Vican je najavila i online nastavu kao alternativu kao što je to bilo proljetos.

Za sada je zdravlje studenata i nastavnika na prvom mjestu, a socijalizacija i obrazovanje na klasični način su vrijednosti koje zadarska rektorica stavlja uz bok ponašanja u korona krizi. Ipak se radi o sveučilištu društveno - humanističkog profila na kojem studenti moraju od samog početka razvijati vještine komunikacije, a raspravu i neposrednu razmjenu znanja i informacija ne može zamijeniti "online" nastava i određeni oblik otuđenja.
Dodatak klasičnoj nastavi trebali bi biti niz projektnih i sportskih aktivnosti koje, prema riječima rektorice Vican, imaju socijalizacijsku komponentu.

Još kada se k tome pridoda položaj sveučilišne zgrade uz more, onda je duboko udisanje studentskog života, jače i od korone. A to se vidi i na foto-galeriji našeg Saše Čuke.