Zadarsko rodilište jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje propisuje da rodilje za vrijeme poroda rodilje moraju nositi masku. Nakon traumatičnog iskustva koje je s javnosti podijelila rodilja iz Splita, doznalo se kako istu praksu primjenjuje zadarsko rodilište, dok to nije obveza u Puli i Dubrovniku. U Sinju je oveza propisana, ali se rodiljama izlazi ususret ako im maska smeta, kao i u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Tamo rodilje u bolnicu dolaze s maskom, koju imaju kada dolaze na porod, ali ju ne nose cijelo vrijeme.

- Kad rodilja uđe u boks za rađanje, masku bi trebala imati, ali ipak to nije slučaj cijelo vrijeme. Dok traje porođaj, žena bi u pravilu trebala imati masku, no kako neke ostaju bez zraka i teško im je disati, u pravilu dopustimo da ih skinu - rekao je za 24sata doc. dr. Gordan Zlopaša, voditelj rađaonice. Ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. Irena Hrstić kaže kako maska na porođaju nikako ne može biti obveza, s obzirom na to da rodilja treba zraka i maska bi je gušila.

Zadarskom rodilištu poslali smo upite o praksi koja se provodi na porodu te postoji li opcija da rodilje, uz negativni test na koronavirus, ne moraju nositi masku. Odgovorio je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc:

- Od ožujka 2020. nakon proglašenja pandemije bolesti COVID-19, došlo je do prilagođavanja cijelog zdravstvenog sustava, sukladno epidemiološkim preporukama donesenim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo U Službi za ginekologiju i opstetriciju svi zaposlenici i pacijenti u zatvorenim prostorima obvezni su nositi zaštitna sredstva. Za pacijente navedeno znači obvezu korištenja zaštitine maske, a za djelatnike i dodatnu osobnu zaštitnu opremu. Zaštitna maska je konstruirana tako da ne može naškoditi nego pomoći kao barijera za aerosol koji se raspršuje. Iznimno, zaštitnu masku ne nose pacijenti u bolesničkoj sobi nakon obavljenih operacijskih zahvata, pretraga ili poroda, odgovorio je dr. Karuc, potvrđujući da rodilje prvo moraju roditi, a tek potom u sobi skinuti masku.