Prodaja 16 hektara zemljišta u Općini Privlaka tvrtki Ro-Ro projekt, za koju je prije 14 godina dobila preko 14 milijuna kuna, i dalje je predmet sudskih postupaka, a najnoviji je onaj u kojemu je odvjetnik Ivica Begonja dobio presudu za isplatu oko 800.000 kuna za radnje poduzete u tom sporu - 535 tisuća za pružene usluge, kamate na taj iznos od 2017. te trošak ovog postupka od 180 tisuća kuna.

Priča je počela kada je općina prodala vrijedno zemljište, koje je nekoliko puta mijenjalo vlasnike, a na kraju se na njega uknjižila država. Zbog toga je kontroverzni poduzetnik Želimir Dodder, poznat iz afere Paška rebra, tražio da mu Općina isplati 45 milijuna kuna, jer je on stajao iza ovog ulaganja. Prvostupanjski sud u Zadru dao mu je pravo u tome, no prošle godine Županijski sud u Splitu preinačio je presudu i odbio njegovu tužbu, bez mogućnosti žalbe.

Do 2017. godine Općinu je u ovom postupku zastupao odvjetnik Ivica Begonja, kada mu je načelnik Gašpar Begonja otkazao punomoć. Međutim, on je sudjelovao i na jednom ročištu nakon te odluke, te Općini ispostavio račun: pet podnesaka po 14.370 kuna, neke od 10.000 kuna, ali podnesak iz 2016. godine naplaćen 100.000 kuna te zastupanje na (spornom) ročištu također 100.000 kuna.

U Privlaci smatraju da odvjetnik neosnovano potražuje iznose prema predmetnim računima jer je u to vrijeme istome bila opozvana punomoć za zastupanje pred svim sudovima te je raskinut Ugovor o pružanju pravne pomoći. Iznos je naveden paušalno i u nesrazmjeru sa VPS-om, kako što su neosnovani i troškovi ovrhe koji su priznati tužitelju.

- S obzirom na visoku vrijednost spora, te su tarife očekivane i mislili smo da će trošak za odvjetnika biti oko 350 tisuća kuna. Žalit ćemo se i na ovu prvostupanjsku presudu, rekao nam je jutros načelnik Gašpar Begonja.

Ne ulazeći u pitanje valjanosti raskida Ugovora o pružanju pravne pomoći iz 1998., presudila je sutkinja Katja Morić Arambašić, tužitelj ima pravo na naknadu troška za zastupanje na ročištu održanom dana 14. rujna 2017. jer je tužena očito naknadno odobrila to njegovo zastupanje s obzirom da nije tražila ukidanje radnji koje je on poduzeo na tom ročištu, te nije ulagala žalbu u odnosu na dosuđen trošak. Trošak je obračunat sukladno odredbama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika i vrijednosti predmeta spora u vrijeme kada je poduzeta.