Nastojanja da Zadar postane centar svjetske podvodne arheologije, koja traju već dvadesetak godina, korak su do cilja nakon što je danas u crkvi sv. Nikole u Zadru održana početna konferencija projekta "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru". Projektom vrijednim skoro 30 milijuna kuna obnovit će se spomenuta crkva, ali i prostor nekadašnjeg samostana, dograditi novi paviljon i urediti unutrašnje dvorište, čime će Zadar dobiti novu kulturnu i društvenu vrijednost.

- Za ovaj prostor veže mi više od 15 godina rada, nekada u ulozi pomoćnice ministra i državne tajnice, kada sam sudjelovala u pripremi dokumentacije na temelju kojega je centar ušao u okrilje UNESCO-a, a još ranije kada sam s kolegom Jasenom Mesićem sudjelovala u usvajanju konvencije o podvodnoj arheologiji. Prepoznati smo u svijetu kao vrhunska istraživačka i konzervatorsko-restauratorska sredina, što se najbolje vidjelo s restauracijom Apoksiomena. Ovim projektom završava se cjelovita obnova kompleksa a Zadar dobiva reprezentativan prostor za prezentaciju vrijednih nalaza i organiziranja svjetskih konferencija, istaknula je na otvaranju projekta ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uz obnovljene bedeme, koji su ušli u UNESCO-v popis svjetske baštine, grad će u budućnosti biti zasigurno mamac brojnim posjetiteljima, rekla je ministrica.
Ravnatelj Centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić iznio je kratku kronologiju ove ustanove od osnivanja do danas. Iako je takva inicijativa postojala već sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme intenzivnih podmorskih istraživanja, realizirana je tek u novom stoljeću, ponajviše zahvaljujući tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću.

Nika Cohen iz agencije Zadra Nova predstavila je sadržaj budućeg kompleksa - uz prostor bivše crkve, u kojem e se smjestiti stalni prezentacijski i povremeni izložbeni prostor, dio nekadašnjeg samostana uredit će se za uredske prostorije MCPA, na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade u Ulici Blagoja Berse uredit će se dormitorij za goste, dok ćer se u novom paviljonu održavati edukativne i znanstvene radionice, seminari i slično. U prostorima prijemne zgrade uredit će se prostor za potrebe knjižnice i suvenirnice, a objekti koji nisu primjereni lokaciji srušit će se i ukloniti. U pet prostornih jedinica dobit će se 1.264 m2 korisnog prostora.

- Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti daljnji razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ovim projektom Zadar i Hrvatska dobivaju prestižno kulturno, obrazovno i znanstveno središte. Konačno, ovaj projekt Zadar čini gradom razvijene svijesti za svoju povijest, kulturu i znanost. Na tim vrijednostima danas gradi svoj identitet, rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa. Kompletna projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Forvm d.o.o. Ante Uglešića, koji je na kraju predstavio arhitektonski projekt.