Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić još uvijek nije javno objavio odluku o premještaju svećenika u Zadarskoj nadbiskupiji, ali su se u pojedinim župama vjernici već oprostili od dosadašnji župnika te pozdravili nove. Praksu drugih nadbiskupija, koje već u srpnju objavljuju dekrete, Zadarska nadbiskupija već godinama ne provodi, već imena objavljuje u Vjesniku zadarske nadbiskupije, koji je u principu nedostupan, budući da je na stranicama nadbiskupije posljednji objavljen broj iz siječnja.

Nadbiskup Puljić rotirao je župnike Zemunika, Nina i Paga, pa je tako don Gašpar Dodić iz Paga otišao u Zemunik, don Božo Barišić iz Nina u Pag, a don Jerko Vuleta iz Zemunika u Nin. Na posljednjoj misi u Pagu u nedjelju vjernici župe i bliski suradnici oprostili su se od don Gašpara, koji je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije služio od 2015. do 2020. godine.

- U protekle 3,5 godine otkada obavljam funkciju gradonačelnika Grada Paga s don Gašparom Dodićem ostvarili smo uspješnu suradnju te smo zajednički radili na projektima obnove sakralnih objekata u našoj župi. Don Gašparu Dodiću, zahvaljujemo na svemu, za svih pet godina vrijednog rada, truda i ljubavi koje je uložio u našu župu i grad Pag. Vjerujemo da će don Božo Barišić nastaviti njegovim putem te da ćemo ostvariti uspješnu suradnju, rekao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Blagdan sv. Marcele, suzaštitnice ninske župe sv. Anselma i zaštitnice Grada Nina, bio je posljednji kojega je kao župnik predvodio don Božo Barišić. Tu službu don Božo napušta nakon devet godina župnikovanja u Ninu i odlazi za župnika župe Uznesenja BDM u Pag. Na blagdan sv. Marcele don Božo je slavio u misnici koju su mu za oproštajni dar poklonili ninski župljani. U emotivnom susretu i razmjeni zahvalnih riječi, u oproštajnom govoru Ninjani su don Boži zahvalili za organiziranje humanitarnih akcija, božićnih radionica, hodočašća i druženja.

„Bilo vas je lijepo slušati i u klapi, viđati ispred crkve u razgovoru sa svima, ne samo vjernicima, jer vi ste bili dio nas i jedan od nas. Vaš osmijeh i druženje s najmlađima ćemo upisati u knjigu uspomena" poručili su Ninjani. Podsjetili su i kako su na početku njegovog dolaska, neke među starijima bile zasmetale don Božine tenisice koje je nosio, dotle da su neki mislili treba li mu kupiti cipele, ali su shvatili da su i te patike "savršene postole koje odgovaraju vremenu u kojem mladenački duh donosi promjenu u naš povijesni Nin", poručili su Ninjani na oproštaju župniku.

Nove župnike po do sada dostupnim podacima dobivaju i Vrsi, Drage, Biograd, Tkon i Popovići. Don Marin Krešić, donedavni župnik župe Svete Stošije u Biogradu na Moru oprostio se od svojih župljana u nedjelju te po odluci hrvatskih biskupa preuzima župu Svetog Jure u Viru u rodnoj Hercegovini. U Biograd je došao početkom 2019. kada je župa ostala bez omiljenog župnika, mons. Ivana Mustaća, koji je nakon kratke i teške bolesti 21. siječnja preminuo u bolnici u Zagrebu, te je 25. siječnja pokopan. Vjernici su tužni jer je mladi svećenik u svom radu bio poprilično angažiran, o čemu svjedoče brojni video zapisi i live prijenosi koji su objavljeni na društvenim mrežama.

Na njegovo mjesto za sada dolazi župnik Draga i Vrgade don Ivan Jordan, u Drage dolazi don Alojzije Knežević, a njega će pak u Vrsima i Poljicima naslijediti don Ivica Bašić. Ispražnjeno Bašićevo nmjestu u župama Popovići, Korlat i Rodaljice preuzima Valter Kotlar, dok u Tkon dolazi Ukrajinac Ivan Babjak. Na Bili brig, koji je ove godine dobio novu veliku crkvu posvećenu Alojziju Stepincu, kao ispomoć župniku don Mariju Sikiriću dolazi kapelan Marin Batur.

Najveći problem zadarskom nadbiskupu ostaju župe na otocima, na kojima živi malo vjernika pa im se šalju uglavnom svećenici starije životne dobi, narušenog zdravlja ili problematičnijeg odnosa sa župljanima. Iako se želje mještana u principu ne uzimaju u obzir, dosta je prijepora posljednjih dana bilo oko službe Tomislava Vlahovića u Sali, don Ivan Čurić od lanjskog preuzimanja župe na otok Iž dolazi samo nedjeljom kako bi održao misu... Župa je puno, svećenika sve manje, a nezadovoljstvo u pojedinim župama vidljivo, pa se tihim razmještajima želi barem malo utišati prosvjede koji stižu iz njih.

NOVI ŽUPNICI
BIOGRAD NA MORU: Ivan Jordan
ZEMUNIK: Gašpar Dodić
NIN: Jerko Vuleta
PAG: Božo Barišić
DRAGE/VRGADA: Alojzije Knežević
VRSI/POLJICA: Ivica Bašić
TKON: Ivan Babjak
POPOVIĆ/KORLAT/RODALJICE: Valter Kotlar
BILI BRIG: Marin Batur (kapelan)