ZADAR- Centar Mocire bit će spreman za tehnički pregled 15. srpnja, izjavio je to pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Grad Zadar uspio je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja dogovoriti objedinjen natječaj za opremu vrtića Latica i škole Voštarnica, tako da je sigurno kako će njihovo preseljenje biti u rujnu. Treći i najveći dio tog velikog kompleksa, za čiji će dovršetak biti utrošeno 25 milijuna kuna (bez opreme), stacionar je socijalne skrbi za odrasle osobe, također s psihičkim teškoćama.

U dovršetku Centra Mocire, koji se počeo raditi 2007. godine, izgrađena je nova sportska dvorana, ugrađene su nove instalacije, među ostalim i plin, te će se montirati nova trafostanica. To bi bila informacija za javnost s gradilišta koje ima dugu i kompleksnu prošlost.

- Preuzeli smo ga doslovno s jednim papirom, pa smo morali napraviti legalizaciju da bi ishodili novu građevinsku dozolu i dovršili projekt, kazao nam je pročelnik Kasap, ističući veliko zalaganje svog zamjenika Matka Segarića, Lucije Grbić i Tonija Dujića koji vodi taj projekt. I koji je od Kasapa dobio zadatak da objavi natječaj za opremanje do kraja ovog tjedna. Projekt za opremu radi arhitektica Maja Žuvanić, a u tome su joj pomagale ravnateljice Latice i Voštarnice, Vesna Penjalov i Irena Dukić. Dio postojeće opreme će se, naravno, izmjestiti u nove, veće i suvremenije prostore. Mocire više nisu u rozoj boji.

Pečat novim Mocirama, pa tako i boju kojom se razlikuju sva tri objekata, dala je arhitektica Žuvanić. Tko je autor već izgrađenih objekata, više i nije važno. Oni su arhitektonski ružni, ne možemo se oteti dojmu da izgledaju kao tvornički pogoni. - Ali su funkcionalni, ističe zamjenik voditelja gradilišta Mario Mijatović iz Krekić Avangarda koji je nositelj ovog posla u kojem su, kaže nam on, sudjelovali radnici iz zemalja u okruženju, a bilo ih je i iz Kameruna.

I sada se na gradilištu smjenjuju različiti podizvođači. Uređuju se fasade, zajednička kuhinja, stolarija, rasvjeta, klimatizacija, a doći će tu i novi asfalt, osobito na velikom igralištu iz novoizgrađene dvorane... Ukratko, bio je to ogroman zalogaj. Nasadi će imati posebnu ulogu da zelenilom oplemene prostor u kojem su ostala i dva vojna objekta. Jedan je iz doba JNA, dok je tunel od opeke iz talijanskog doba. Preskupo bi ga bilo ukloniti, podsjeća pročelnik Kasap na to nasljeđe prošlosti koje izgleda kao umjetnička instalacija s primjesom zelenog.

Iako na gradilištu izgleda kao da ima još puno posla, ono mora biti završeno do 15. srpnja, ponavlja Kasap. Završetak Mocira, kojeg su političari godinama najavljivali na jesen, probijen je 7. travnja. Bili su to neplanirani radovi, a dijelom je kriva korona epidemija zbog čega ćemo tek idućeg tjedna dobiti iz inozemstva naručen lift, doznajemo od glavnog nadzornog inženjera Tomislava Andabake koji ima "utakmica u nogama" da ne bi dao opravdanje za to kašnjenje. U svakom slučaju ova je jesen izvjesna.

Jer dok se čekala dobra volja i lobiralo za financiranje kod Ministarstva obrazovanje te novoustrojenog Ministarstva demografije, obitelji socijalne politike i mladih u kojem je srećom državna tajnica Zadranka Marija Pletikosić, Mocire su propadale i pljačkale se. Unatoč čuvanju gradilišta kojeg je godinama plaćao Odjel za odgoj i školstvo. Šteta još nije utvrđena, ali bila je to organizirana pljačka, kazuju nam odgovorne osobe završetka Centra Mocire.