U organizaciji Vedrana Dorušića iz ronilačkog centra FOKA iz Šimuna protekli vikend ronilo se na dvije lokacije na području grada Paga. Na ronjenju su, na arheološkom nalazištu amfora na Letavici kraj Šimuna i potopljenom brodu Sirena u uvali Vlašići, sudjelovali Danijel Frka, podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac i Goran Butajla, urednik časopisa SCUBAlife te još nekoliko zaljubljenika u ronjenje i podvodne atrakcije.

- Evo, opet smo ronili na paškim lokacijama u svrhu promocije. Naime s nama su bili Danijel Frka i Goran Butajla. Danijel radi na novoj knjizi o olupinama Jadrana pa smo dogovorili da dođe i da fotografiramo četiti lokacije u zoni u kojoj ja radim. Naravno da sam se ja oduševio jer sva tri su moja dica. Sudjelovao sam u njihovom pronalaženju i promoviranju i jako mi je stalo da se ne zaborave. Goran je urednik časopisa Scubalife i valjda je to dovoljno da svi shvate razlog. Za prvu rundu smo odabrali nalazište amfora na Letavici kod Šimuna, a drugo na lokaciji naoružanog motornog jedrenjaka Sirena iz 2. sv. rat u Vlašićima. Prvo smo išli na Letavicu jer je dublje i znali smo da je dobra vidljivost pa smo trebali jutarnji termin. Jako me zanimalo njihovo mišljenje o nalazištu. Svi do sada su bli oduševljeni, ali kad sudjeluješ u dokumentiranju i istraživanju budeš subjektivan. A Danijel Frka i Goran Butajla su svjetski ronioci i ronili su svugdje i vidjeli svijeta. Uglavnom bili su oduševljeni, a ja sretan. Par dana ranije ronio sam tamo s Damirom Šantekom, i on je velika skitnica, što pod morem što u planini i kad je izronio rekao je da je ovo nešto što svatko u Hrvatskoj mora vidjet. 

Pod svim ovim dojmovima, Dorušić je s kolegama zaključio da Letavica mora biti obavezna lektira svakog ronioca u Hrvatskoj, jer realno takvo što nitko od nas još nije vidio. 

- Dugo nisam želio o ovom nalazu pisati na ovaj način, jer sam subjektivan. Od pronalaska Letavice i želje da se ista zaštiti bez upotrebe kaveza, koristio sam svaku priliku da zaronim na neki od kaveza u kojem su amfore i da potvrdim razmišljanja tima koji je stao uz ovu ideju. Sad možemo sa sigurnošću reći da smo bili u pravu. A i rezultati, konkretni s brojevima, stoje iza nas. A druga je Sirena, opet jedna super priča. Brod iz Drugog svjetskog rata, potopljen pored ili bolje ispred mjesta Vlašići na otoku Pagu. I opet se tamo sve poklopilo. Jurica Vučetić je znao sve o brodu, Josip Žunić je znao di je brod potopljen, ja sam znao roniti, a Ana Žunić je promovirala tada mladu ekološku udrugu „Volim Vlašići". Svi smo se okupili i objavili pronalazak broda, a usput smo očistili podmorje tog mjesta te ukazali na njega i trud njegovih stanovnika, prepričava Dorušić i dodaje: 

- U nedjelju smo se vratili da ga ponovo dokumentiramo i promoviramo. I opet smo imali suport od istih ljudi koji su i tada bili tu. Zaronila je mala ekipa i uspjela sve snimiti. Brod je na 20 m i ima super stvari na njemu. Tri velika protuzračna reflektora za PZO, motor s kojeg su skinute 3 glave, ali jedna nije, četverocjevni protuzračni top, tankovi, boce za zrak, uglavnom jedna super mala olupinica - Siren(a)ica. U ovo vrijeme borbe za svakog gosta, važno je da ne stanemo s promocijom jer bez promocije kao da nemamo ništa. Danijel je napravio materijal za knjigu, Goran za časopis SCUBAlife, ekipa je ronila i super smo se družili. Nekako mi je to na kraju dana baš ostalo kao glavni dojam, dobro smo ronili i družili se. A slika vrijedi 1000 riječi, istaknuo je Vedran Dorušić iz ronilačkog centra FOKA.