Zahvaljujući Gradu Zadru, Silba će od srijede ponovno dobiti izvanrednu trajektnu liniju tijekom lipnja, dok bi se za srpanj trebali dogovoriti Županijska lučka uprava (ŽLU) i Jadrolinija.

- Dogovorili smo se Šangulinom koji će baš sutra, s obzirom na vremensku prognozu, ustupiti svoj trajekt za opskrbu otoka. Za tu izvanrednu liniju, koja će prometovati četiri puta, izdvojili smo 90 tisuća kuna koje imamo osigurano na poziciji subvencija brodskih linija, informacija je koju smo dobili od resornog pročelnika Ivice Katića.

Otok Silba na kojem je sada već više od tisuću stanovnika, vikendaša i turista, ostao je bez trajektne linije zbog radova koji se izvode u režiji Županijske lučke uprave. Oni su od listopada prošle godine do svibnja organizirali i plaćali biogradskog brodara Šangulin, koji je dva puta mjesečno trajektom, kojim se inače obavlja odvoz komunalnog otpada, opskrbljivao Silbu. Uz katamaransku liniju Princ Zadra čija je posada prema riječima predsjednice Vijeća MO Silba izlazila u susret s manjom opskrbom.

- Ali sada nam se treba otvoriti velika trgovina Sonika za koju treba hitna opskrba, kazala je Klanac koja je pohvalila suradnju s gradskom upravom u rješavanju tog za Silbljane i goste alarmantnog stanja.

Stanje radova prije dva mjeseca

U Županijskoj lučkoj upravi prvo su procijenili kako će radovi na rekonstrukciji trajektnog pristaništa biti gotovi do 1. lipnja.

- Ugovoreni rok je do 6. srpnja, ali će on biti probijen za najmanje 15 dana. Razlog tome je korona epidemija što je bio problem za dolazak radnika riječke Sun Adrie na otok, a onda i vremenske nepogode. Radi se o građevinskom zahvatu na lokaciji koja je okrenuta prema zapadu i, primjerice, kada puše tramontana, nemoguće je raditi na gradilištu, doznajemo od ravnatelja ŽLU, Davora Škibole.