Ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića Stanka Pera Martinac i nastavnica matematike Anita Šimac ovog su tjedna bile gošće i naše sugovornice u emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057. U emisiji su podijelile dojmove online nastave i komentirale nadolazeći povratak u škole nakon epidemije koronavirusa, zakazanom za sljedeći ponedjeljak, 11. svibnja.

- Na početku zaista nije bilo lako, bila je to jedna nagla i neočekivana odluka izazvana epidemijom i trebalo se zaista brzo prilagoditi na novi način rada. Tada je bilo problema s opterećenjem sustava, s tim da učenici nisu bili dovoljno digitalno vješti, kao i raznih drugih problema s radom od kuće. Kroz prvi i drugi tjedan to se dosta stabiliziralo, nakon kojih smo proveli anketu među roditeljima, učiteljima i učenicima koja nam je dala povratnu informaciju o tome gdje smo i što trebamo popraviti. U počecima smo komunicirali preko WhatsApp-a, a potom preko aplikacije Microsoft Teama i Zoom, iznijela je ravnateljica ove zadarske osnovne škole.

Više o radnom danu jedne nastavnice za vrijeme epidemije koronavirusa otkrila nam je Anita Šimac, nastavnica matematike:

- Radni dan nam započinje u 7:30 sati, kada bih sjela za računalo i počela pregledavati sve poruke - od kolega, učenika i službene mailove. Dalje provjeravam da li su svi materijali za taj radni dan spremni i ažurirani. U 8 sati i službeno započinje radni dan s nastavom putem video konferencije za djecu koja imaju pristup tim alatima. S ostalim učenicima razgovarala bih preko poruka, odgovarajući na njihova pitanja. Rad s djecom trajao bi do 14 sati, a kasnije slijedi provjeravanje domaćih radova i priprema za sljedeći dan do kasnih večernjih sati, otkrila je Šimac. U nadolazećim će tjednima učitelji biti još više opterećeni, jer će raditi "na dva kolosijeka". Na novi način i rada i ponovni povratak u škole i Sindikat je imao što reći, navodeći kako je sve organizirano prerano.

Ona, kao i njezine kolegice - učiteljice osnovaca Petra Preradovića, smatra da je program "Škole na Trećem" bio uspješan projekt.

- Program su vodile vrsne učiteljice, a izvrsno je poslužio kao dopuna i polazišna točka rada naših učitelja i nastavnika. Oni su i dalje radili prema svom planu i programu koji su imali i prije, rekla je Martinac.

U ponedjeljak škole ponovno otvaraju vrata, a moraju se prilagoditi novim epidemiološkim mjerama. Kako izgledaju pripreme?

- Za sada imamo prijavljeno deset učenika u matičnoj školi na Poluotoku i petero učenika u Područnoj školi u Kožinu. Radi se o zaista malom broju učenika koji planiraju doći u školu, tako da će nam to biti olakotna okolnost kod zadovoljavanja uputa i preporuka HZJZ-a. Shodno tome, neće biti problema niti kod razmaka među učenicima, niti sa toplom vodom i sapunom, dezinfcijskim sredstvima s kojima smo se pravovremeno opskrbili i sl.

Većina roditelja su ustuknuli pred rigoroznim i restriktivnim uvjetima povratka njihove djece u škole. Kada su čuli da se pozivaju učenici samo onih roditelja koji rade i koji zaista nemaju izbora nego ih dovesti u školu, oni su to tako i prihvatili.

- Neki roditelji s pravom komentiraju da se puno toga svaljuje na njihova leđa i odgovornost. Epidemiolozi su dali upute, Ministarstvo je dalo preporuke, a roditelji moraju odlučiti - nepredvidiva je situacija trenutno. Nadam se daljnjem poboljšanju, a zdravlje djece i svih nas nam je na prvom mjestu, zaključila je ravnateljica Stanka Pera Martinac.