Ako ima ljepše uređene okućnice u Gradu Zadru, rado ćemo povući titulu najljepšeg vrta kojeg već godina uređuje gospođa Neda Banić u Velom Ižu.

Otok Iž je dio Grada Zadra pa je konkurencija vrlo velika, osobito s onima koji su angažirali hortikulturne stručnjake za svoje lijepe vrtove. Gospođi Nedi ta pomoć nije trebala. Ona je sama crtala i govorila radnicima kako će oblikovati prostor kojeg je ona svojim rukama ukrasila i još ga uvijek održava s puno ljubavi i truda. To već nije fraza, jer samo je tog proljetnog dana trebalo više od dva sata zalijevanja.

Vrt joj je, kažu svjedoci, nikada ljepši. Kao da mu korona pogoduje, u šali će njezin suprug Stanko Banić, umirovljeni direktor Tankerske plovidbe koji joj pomogne tek kada treba odvesti ono što vrtlarica odsjeće i iščupa nakon zimskog mirovanja.

  U vrtu je gospođa Neda sa svojih 70 i nešto od jutra do mraka. Niti jedne travke nije za vidjeti, a kamoli lista ili grane koji su se posušili. Sve je u cvatu: tulipani su svoje odradili, ali ciklus cvjetanja ne prestaje. Toliko imena cvijeća, zelenila, grmova...to može znati samo onaj koji je usadio život bilja u svom vrtu. I tako već više od 50 godina od kada je sa sobom u Zadar donijela prve lončarice iz riječkog kraja. Ima tu i voćaka, ukrasnog bilja, a samo mali kantun povrća. Zimi se prave džemovi, čajevi i sokovi, a kad gosti dođu, onda je to istinski ponos na vrt koji ima njezin potpis. Jedino na što gospođa Neda nije mogla utjecati su osušene palme koje je napao štetnik, a lani joj nisu rekli da je u Veli Iž došao doktor koji ih liječi.