057info
  • Naslovna
  • Vijesti
  • Kultura
  • Sport
  • Mozaik
  • Foto Galerija
  • Radio 057
057 STREAM
Nema Rezultata
Pogledaj Sve Rezultate
  • Naslovna
  • Vijesti
  • Kultura
  • Sport
  • Mozaik
  • Foto Galerija
  • Radio 057
057 STREAM
Nema Rezultata
Pogledaj Sve Rezultate
057info

Novim metodama do veće vrijednosti srdela, kozica, muzgavaca, cipala i kućica

Piše:

057info

24 travnja, 2020
0
Foto: Jamnica.hr
Foto: Jamnica.hr

Dana 22. i 23. travnja 2020. održan je treći sastanak hrvatskih i talijanskih partnera na projektu PRIZEFISH – „Piloting of eco-innovative fishery supply- chains to market added-value Adriatic fish product”. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak je predviđen 30. lipnja 2021. godine.

Ideja projekta PRIZEFISH zasnovana je na prekograničnoj suradnji Italije i Hrvatske i kreiranju zajedničke ribarstvene politike kroz teritorijalne, društveno-ekonomske i razvojne promjene koje će dovesti do dugoročne gospodarske, ekološke i socijalne održivosti. Opći cilj projekta kojega vodi Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni, je potaknuti usvajanje inovativnih metoda i tehnologija u ribarstvu, koje će omogućiti stvaranje dodane vrijednosti proizvodima ribarstva i pokretanje postupka certificiranja ribljih proizvoda. Zbog trenutne situacije s pandemijom COVID 19 projektni je sastanak organiziran putem telekonferencije na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera.

Ukupan proračun projekta je 3,12 milijuna eura. Zadarska županija partner je na projektu s ukupnim proračunom od 349.430,00 eura, od čega se 85 % sufinancira sredstvima ERDF-a, a jedan od hrvatskih partnera je i ribarska zadruga Omega 3 iz Kali.

Tijekom prve godine provedbe projekta provedena je preliminarna analiza stanja ribarstva u Jadranskom moru. Zadarska županija je protekloj godini izradila izvješće o postojećem stanju prerađivačke industrije ciljanih vrsta riba. Istraženo je tržište te su dokumentirana raspoloživa rješenja potrebna za pretvorbu operativnih i proizvodnih linija u smislu poboljšanja i nadogradnje proizvodnih procesa.

Predložene su promjene pojedinih operativnih postupaka u manipulaciji ribom od ulova i iskrcaja na brod te transporta do pogona. Provedene su analize proizvodnih ciklusa za svaku specifičnu preradu odabranih ribljih vrsta. Nakon probnih testiranja utvrditi će se njihov utjecaj na cijeli sektor ribarstva. Odabrane morske vrste na kojima će se raditi na podizanju kvalitete, produljenju trajanja proizvoda (eng. shelf-life), odgovornom odnosu prema resursima i okolišu, podizanju vrijednosti kroz preradu, te specifičnim inovacijama u okviru pakiranja i promocije su sljedeće: srdele, kozice, muzgavci, cipli, a od školjkaša kućice (vongole).

Podizanje kvalitete proizvoda ribarstva primjenom inovativnih metoda od samog ulova sitne plave ribe, selekcijom pri izlovu školjkaša kao i primjenom novih metoda u preradi i pakiranju postići će se značajan pozitivan efekt. Prekograničnom suradnjom potaknut će se usvajanje novih metoda ribolova kao i interes za ulazak u postupak certificiranja radi postizanja veće konkurentnosti na europskom tržištu. U okviru provedbe ovog projekta Zadarska županija će izraditi vodič za provedbu sljedivosti novih ribljih proizvoda.

 

 

 

Tagovi: ribeskoljke
Podijeli na FacebookuPodijeli preko WhatsappaPodijeli preko X-a
guest

Komentari se objavljuju u realnom vremenu u trajanju od 24h, te se portal 057info ne može smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži Sve Komentare

Najnovije Vijesti

Foto: UNIZD
Kultura

Radić Rossi: Kada dugo ronite morska bića vas prihvate kao dio svog ambijenta

Piše 057info
prije 10 sati
0

U ciklusu predstavljanja znanstvenika Sveučilišta u Zadru „Srijedom u sridu“ sinoć je gostovala izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi,...

Pročitaj VišeDetails
Foto: 057info
Vijesti

Udruga za audiovizualnu umjetnost Jedina solucija dobitnica godišnje nagrade HZTK

Piše 057info
prije 12 sati
0

Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture, na 12. sjednici održanoj 17. svibnja, donio je odluku o dodjeli Nagrada HZTK za...

Pročitaj VišeDetails
Foto: UNIZD
Kultura

Prijelaz u neolitik bio je odlučujući trenutak u ljudskoj povijesti

Piše 057info
prije 13 sati
1

Na Sveučilištu u Zadru danas je s radom započela 2. konferencija o nastanku neolitika u Europi (ENE2025), koju Odjel za...

Pročitaj VišeDetails

Najnovije Vijesti

Foto: UNIZD
Kultura

Radić Rossi: Kada dugo ronite morska bića vas prihvate kao dio svog ambijenta

prije 10 sati
Foto: 057info
Vijesti

Udruga za audiovizualnu umjetnost Jedina solucija dobitnica godišnje nagrade HZTK

prije 12 sati
Foto: UNIZD
Kultura

Prijelaz u neolitik bio je odlučujući trenutak u ljudskoj povijesti

prije 13 sati
Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Najčitanije
  • Najkomentiranije
  • Najnovije
Foto: Tomi Burčul

Svečano otvorenje 14. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar

23 svibnja, 2025
Foto: UNIZD

Radić Rossi: Kada dugo ronite morska bića vas prihvate kao dio svog ambijenta

22 svibnja, 2025
Foto: 057info

Udruga za audiovizualnu umjetnost Jedina solucija dobitnica godišnje nagrade HZTK

22 svibnja, 2025
Foto: UNIZD

Prijelaz u neolitik bio je odlučujući trenutak u ljudskoj povijesti

22 svibnja, 2025
Foto: PU zadarska

Policija poziva maturante da završetak školovanja proslave odgovorno i dostojanstveno

22 svibnja, 2025

Marketing:

  • 023/ 251-115
  • [email protected]

057info:

  • 023/ 251-115
  • [email protected]
  • Oglašavanje
  • Kontakt
  • Impressum
  • Uvjeti Korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • © 057info 2024
Nema Rezultata
Pogledaj Sve Rezultate
  • Naslovna
  • Vijesti
  • Kultura
  • Sport
  • Mozaik
  • Foto Galerija
  • Radio 057
057 RADIO STREAM

© 057info 2024

057info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice 057info kliknite na botun "Slažem se".Saznajte više .
You are going to send email to

Move Comment