Nastavlja se bura oko poništenja svih natjecanja pod okriljem HKS-a. KK Diadora uputila je službeno priopćenje u kojemu proziva direktora KK Zadra Željka Žilavca i predstavnika županijskog saveza Željka Predovana zbog podrške tom činu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Stav Košarkaškog kluba Diadora je da u ovoj situaciji globalne pandemije i nadolazeće ekonomske krize, gdje ljudi svakodnevno vode bitke za vlastite živote i radna mjesta, apsolutno je deplasirano voditi rasprave o košarci i sportu općenito. Svjesni smo da je građanima ovog grada i države u ovoj situaciji najmanje bitno tko će igrati u kojim ligama, s kojim igračima i s ČIJIM novcima, pa tako i KK Diadora.

No, isto tako, naš stav je da svaki građanin, a posebice udruge građana, moraju dignuti svoj glas kod donošenja iracionalnih i jednostranih odluka bilo kojih aktera u društvenoj zajednici, neovisno odnosi li se to na odluke političara ili sportskih čelnika, a u ovom slučaju odluke HKS-a o poništavanju svih natjecanja pod njihovom ingerencijom.

Ponajprije nas bode u oči argument HKS-a o neproširivanju liga (što je do donošenja ove odluke bio praktički konsenzus svih članica saveza i šire) kako takva odluka nema zakonsko uporište, kad istovremeno, donošenje odluke o poništavanju svih natjecanja pod HKS-om nije zakonski propisana ili nam bar takvu zakonsku odredbu nisu predočili.

Nadalje, zanima nas kojom su logikom vođeni ekonomski stručnjaci HKS-a, gdje zazivaju financijsku zaštitu klubova, liga i Saveza, u situaciji gdje će poništiti sva uložena sredstva klubova u ovoj sezoni, a posebice ambicioznih, kao što je KK Diadora. Zanima nas jesu li uračunali otpis kotizacija za sljedeću sezonu ostajući pri ovoj odluci jer je većina klubova, a ovdje konkretno govorimo o KK Diadori, podmirila kompletnu kotizaciju za poništenu sezonu. Indikativno je da je ovakvu, po nama nepromišljenu, ishitrenu i iracionalnu odluku, HKS donio dan nakon što je raspuštena radna zajednica jednog posrnulog košarkaškog „velikana".

No, vratimo se na čišćenje vlastitog dvorišta. Sramotno je da gosp. Željko Žilavec, čelnik najvećeg sportskog i košarkaškog autoriteta u gradu, županiji i šire, u proteklom se periodu javno i glasno borio da se ne zakinu prava velikih prijatelja kluba kojeg nažalost predstavlja, Borca iz Čačka i Splita, predlagajući poništavanje i širenje regionalne lige za 2 mjesta, time štiteći vlastitu stražnjicu zbog situacije u kojoj se klub nalazi. Logično bi bilo da takve prijedloge zastupa analogijom i na nacionalne lige. Ipak, nije našao svrsishodno zastupati interese gradskih i županijskih klubova, gdje mu stražnjica nije ugrožena, pa se tako „pomokrio" po svim ostalim klubovima u gradu i županiji, u konkretnom slučaju po KK Diadori, koja je od samog osnutka svima pružala ruku suradnje, zazivajući sustavnost rada na razini grada i županije te naposljetku, po javnim novcima poreznih obveznika Grada Zadra koji su ovom odlukom bačeni u vjetar.

Poražavajuća je i činjenica da gosp. Željko Predovan, bivši predsjednik košarkaškog županijskog saveza, a sadašnji predstavnik tog saveza pri UO HKS-a, digne ruku za odluku (jednoglasna odluka) kojom su direktno pogođene tri članice saveza kojeg predstavlja. Naglašavamo da gosp. Predovan nije prisustvovao sjednici županijskog košarkaškog saveza proteklog mjeseca, opravdavajući se poslovnim obvezama, kao i ostali ini članovi izvršnog odbora košarkaškog županijskog saveza, a nije osjećao potrebu niti da elaborira članicama saveza, posebice pogođenim ovom odlukom, svoj postupak na UO HKS-a.

Posljednje, ali ne i manje bitno je da gosp. Ante Dević nije želio javno i decidirano izjasniti se o ambicijama kluba kojeg predstavlja, iznoseći stav kako oni stoje iza odluke HKS-a, čime je zapravo pokazao njihovu (ne)ambicioznost, a pritom NE pokazujući minimum sportske kulture i kolegijalnosti u situaciji u kojoj su na diobi prvog mjesta Druge lige Jug skupa s nama te u ostvarivanju prava koja su nam ovakvom odlukom i jednima i drugima narušena.

Nažalost, ovo je preslika od glave do repa košarkaške slike i prilike u koju imamo uvid iz prve ruke te zato ne treba ni jednog košarkaškog zaljubljenika čuditi katastrofalna situacija hrvatske klupske košarke. Košarkaški klub Diadora je svojim statutom i kodeksom obvezan reagirati na društvene anomalije, prvenstveno u košarci, ukoliko se za tim pokaže potreba. Sa željama da se ova situacija oko pandemije što prije završi sa što sretnijim ishodom, šaljemo sportske pozdrave svima.

Još uvijek neraspuštena radna zajednica KK Diadora

#Entuzijasti #JošJači #OstaniDoma