Na Radiju 057 danas je gostovao ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar, koji je predstavio rad ove zdravstvene ustanove.

- Psihijatrijska bolnica Ugljan ima višedesetljetnu tradiciju pružanja zdravstvene skrbi osobama s duševnim smetnjama. Bolnica ima 483 kreveta ugovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te još 30 stolaca u Dnevnoj bolnici koja se nalazi u širem centru Zadra. Uz Dnevnu bolnicu, u Zadru su smještene i naše psihijatrijske ambulante u kojima ordiniraju psihijatri naše Bolnice. Pacijenti koji su u našem tretmanu većinom dolaze sa šireg zadarskog područja kao i cijele Dalmacije. Naravno, ukoliko se pokaže takva potreba, na liječenje dolaze i osobe iz ostatka Hrvatske. Razlog tome je što imamo jako dobru suradnju s općim bolnicama s područja Dalmacije, ali i s kolegama iz ostalih hrvatskih psihijatrijskih bolnica.

Ova je bolnica značajna i po liječenju ovisnosti od alkohola. U tom segmentu posljednjih je godina napravljeno puno pomaka?

- Među našim medicinskim odjelima nalazi se i Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu. Na tom Odjelu liječenje godišnje prođe više desetaka ovisnika koji, po otpustu s bolničkog liječenja, tretman nastavljaju u ambulanti u Zadru. Otvaranjem javnog poziva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza I" prije dvije godine otvorila se mogućnost ulaganja u znanja i vještine naših djelatnika na polju rada s osobama koje se liječe od ovisnosti o alkoholu. Izradili smo, stoga, projekt „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu" koji će se za zdravstvene djelatnike osigurati uže usmjerene edukacije, studijsko putovanje kojim će se upoznati s praksom dobrog rada s takvim ovisnicima u jednoj od zemalja članica EU te će se organizirati okrugli stol na kojem će se okupiti stručnjaci iz više različitih područja djelovanja na smanjenju konzumiranja alkohola te suzbijanju posljedica istoga. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan u Ministarstvu zdravstva 11. veljače 2020. god., a 609.446,78 kn je osigurano iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Projekt se financira u 100%-tnom iznosu.

Danas smo na Kolegiju župana čuli kako nastavljate s projektom energetske obnove zgrada?

- Iznimno sam ponosan što mogu reći kako ovo nije prvi projekt naše ustanove koji se financira EU sredstvima. Naime, u 2019. godini započela je provedba čak pet projekata kojima se sufinancira energetska obnova naših zgrada. Za korištenje sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija Psihijatrijska bolnica Ugljan je sklopila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, kao Posredničkim tijelom razine I, i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkim tijelom razine II, u ukupnoj vrijednosti od 3.700.865,30 kn. U sklopu ranije spomenutog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ali iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Psihijatrijskoj bolnici Ugljan su osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje projekata energetske obnove. Tako su s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisani ugovori o sufinanciranju provedbe EU projekata ukupne vrijednosti 8.029.048,33 kn. Ostatak sredstava koje se Bolnica dužna uložiti u sufinanciranje projekata osigurana su podizanjem vrlo povoljnog kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak.