Sanja Birkić, Irena Šoša, Stipe Vulić, Katarina Mandić, Marija Smolić, Mladen Šare i Borka Tokić, ovo su imena sedmero zadarskih vozača koji mogu biti primjer drugima.

U sklopu preventivne akcije "Dan ljubaznosti u prometu" njima su danas u prostorijama PU zadarske uručene prigodne nagrade. Prema riječima glasnogovornice zadarske policije Ivane Grbin, glavni cilj ove akcije je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima, a rezultati zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

- Tijekom provođenja akcije krajem listopada na 11 pješačkih prijelaza u Zadru oko 50 učenika Strukovne škole "Vice Vlatković" evidentiralo ukupno 3 578 vozila, od kojih se 2 397 (67%) pravovremeno zaustavilo i pravilno propustilo pješake. To su dobri rezultati, ali može biti i bolje, naglasio je na dodjeli nagrada novi načelnik Postaje prometne policije Dražen Malčić. Od ukupnog broja vozača koji su poštovali prometne propise, slučajnim odabirom odabrano je sedam zlatnih, kako ih je nazvao načelnik.

Malčić, koji je zadarsku prometnu policiju preuzeo nakon afere jednog ne tako savjesnog vozača, Josipa Ćelića, prilikom svog prvog predstavljanja u javnosti dao je savjete vozačima. Kao glavnu pošast modernog doba istaknuo je mobitele u rukama, te naglasio kako je u vožnji najvažnija koncentracija koju takve radnje smanjuju. Osvrnuo se i na problem parkiranja na samim pješačkim prijelazima.

- Sve one koji misle da to mogu raditi, pozivam da sjednu u invalidska kolica pa ćete vidjeti koliki je problem proći kraj takvih vozila. To je problem za sve pješake, poručio je Malčić.

Odbor za promet Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije ovu je akciju proveo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra i Autoklubom Zadar - HAK.

- Osim zakonske obveze promocije na vanjskim tržištima Turističkoj zajednici grada Zadra važno je osvješćivanje lokalne zajednice prema svim elementima prijema gostiju. U posljednje tri godine zabilježili smo povećanje turističkog prometa za 30%, prevalili smo 2 milijuna noćenja i svjesni smo opterećenja kojeg to donosi na prometnu infrastrukturu. Čestitam svim nagrađenima i drago mi je da će ova poruka izaći u javnost, istaknuo je Ante Galić iz TZ-a.

Predstavnici Autokluba Zadar Josipa Pavić drago je vidjeti da se promet više ne uzima olako.

- Problema je sve više i samim time HAK aktivno radi na prometnoj preventivi. Pozivam ljude da se u što većem broju ugledaju na ove vozače, istaknula je Pavić.

U ime nagrađenih vozača organizatorima akcije zahvalio je Mladen Šare naglasivši kako će svojim ponašanjem u prometu i poštivanjem znakova nastaviti biti primjer drugima.