Predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, mr. sci. Marijan Bitanga, predvodi listu kandidata za 15 sudaca Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Bitanga je jedan od četvero sudaca koji imaju maksimalan broj bodova (150) na temelju ocjene o obnašanju dužnosti na listi od 27 kandidata koju je objavilo Državno sudbeno vijeće. On je i prvi koji će idućeg tjedna kod članova "sudske vlasti" biti na razgovoru. 

Bitanga je prvi po abecednom popisu, a uz njega istu ocjenu imaju Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Ljiljana Stipišić sa Županijskog suda u Splitu, te medijski najpoznatiji hrvatski sudac Ivan Turudić. Aktualni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu ovih je dana na meti kritika javnosti zbog prebrze vožnje, a upravo su njemu povjereni organizacijski poslovi oko osnivanja novog suda koji s radom na zagrebačkom Zrinjevcu započinje 1. siječnja 2020. godine. Nakon što ga imenuju za suca Turudić je najavio kako će se javiti i za predsjednika suda. 

A za 15 sudačkih mjesta na Visokom kaznenom sudu na natječaj u svibnju stiglo je gotovo dvostruko više prijava. Od ukupno 27 kandidata jedna sutkinja nije ostvarila dovoljan broj bodova pa ju Državno sudbeno vijeće nije pozvalo na razgovore koji će se održavati u četvrtak i petak, 7. i 8. studenog. Vijeću će se prvi u četvrtak predstaviti upravo zadarski sudac Marijan Bitanga, inače dopredsjednik Udruge hrvatskih sudaca.