Branimir Longin podnio je ostavku Nadzornom odboru, momčad će večeras protiv Dubrave voditi Franko Sterle, a najizgledniji kandidat za preuzimanje momčadi u nastavku sezone je Danijel Jusup.

To je rezime konferencije za medije koju su jutros na Višnjiku održali sportski direktor (u odlasku?) i Dominic Gilbert. Veliki broj okupljenih novinara sugerirao je da će se jutros možda predstaviti i novi trener, ali sporazum s nekim od desetak kandidata s kojima se razgovaralo još nije postignut. U javnosti su spominjani Damir Mulaomerović i Danijel Jusup, a po Longinovoj izjavi čini se da je klupi Zadra bliži - Zadranin.

- Uprava i Nadzorni odbor zamolili su me da je odradim razgovore s kandidatima, budući da sam u kontaktu s trenerima i agentima pa je nekako logičnije da ja budem taj. Jučer se razgovaralo ili razmišljalo o desetak kandidata koji su slobodni i koji bi bili dobar izbor. Danijel Jusup je jedan od kandidata, još smo u nekakvim pregovorima, mislim da će ime novog trenera biti poznato danas ili sutra.

Sportski direktor objasnio je kako je došlo do smjene trenera Ante Nazora.

- Ante je osebujan lik, žao mi je kad moramo otpuštati dobrog trenera. Što god javnost mislila, on je dobar trener, studiozan, kod njega se jako trenira, dobro priprema za utakmice. Malo me iznenadilo da nije bio pravi, ostao dosljedan sebi, načinu igre i utjecaju na ekipu kada je došao pod pritisak javnosti. Prošao je tri mandata tu, dobre i teške trenutke, prošle godine došao u teškoj situaciji, izvukao nas i ostavio u ABA ligi. Zadar je specifična sredina, tu se porazi trpe manje nego igdje u Europi, rekao je Longin.

Nazor nije jedini krivac, jer je Zadar u problemima bio i prije njegovog dolaska. Nakon jedne dobre sezone nije se produžio ugovor s Aramisom Naglićem, doveden je Aleš Pipan, u kojega je malo tko vjerovao, što se pokazalo opravdanim strahom, zatim Nazor, s kojim je jedan šut dijelio Zadar od ispadanja iz ABA lige, a ove godine mu je ugovor produžen i rekonstruirana cijela momčad. U svemu tome vidi se potpis odgovorne osobe - sportskog direktora.

- Trener nije jedini isključivi krivac, nego prvi na vjetrometini pa je i prvi "platio glavom". Definitivno se osjećam jednako odgovornim, svoj mandat dao sam na raspolaganje Nadzornom odboru, sutra je sastanak i razgovarat ćemo o toj situaciji. Što se tiče Aramisa, imao je dobru sezonu, nismo se našli iz više razloga, ne bih sad tu u dubinu. Željeli smo složiti mladu, radnu momčad, koja neće svake godine mijenjati 7 ili 10 igrača, pa smo dali priliku Alešu i Nazoru, koji imaju strpljenja za mlade igrače i spremni su klub voditi na duže staze. Kada se osvrrnete iza sebe vidite da Pipan nije bio dobar potez, Ante je došao nakon njega i sezona nije bila bajna, ali ostali smo u ABA ligi.

Je li Nazor ipak trebao dobiti šansu još barem protiv Cibone?

- Malo je rano, da idemo u Beograd ili na neko teško gostovanje sigurno bi se pričekalo da se vidi može li se još što izvući. No nama je u petak bitna utakmica protiv Cibone, nakon nje također vrlo bitna s Igokeom i treba nam neki pozitivni šok u momčadi. Dogodilo nam se da nakon dobrog prvog poluvremena ulazimo lošije i dekoncentrirano u drugo. Nadam se da će se to ispraviti s novim trenerom i doći na svoje.

Hoće li biti promjena i u momčadi?

- Mogu pretpostaviti da će novi trener napraviti neke promjene, zamijeniti sigurno barem jednog igrača. Ne bih o imenima, večeras imamo utakmicu. Kad se mijenja 10 igrača nije lako složiti momčad, sada treba dobro vidjeti tko ne pruža ono zbog čega je doveden. Jedan put se može pogriješiti, ako se pogriješi dva puta nastaje problem.

Tko će večeras sjediti na klupi?

- Franko Sterle će voditi utakmici. To su dobri momci, naši stranci su karakterni igrači, svi dišu kao jedan, druže se i bodre.