Iz PU zadarske javljaju novi slučaj prijevare starijih građana. U ponedjeljak oko podne u Salima, u kuću kod 85-godišnje vlasnice došle su dvije nepoznate ženske osobe, koje su nudile medicinske usluge te joj tom prilikom iz kuće otuđile čak 46 tisuća kuna. 

Protiv nepoznatog počinitelja državnom je odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe. U posljednje vrijeme u okolici Zadra zabilježeno je više slučajeva sa sličnim scenarijom. Nepoznati počinitelji vlasnike kuća pitali bi za čašu vode. Dok bi je oni nalili, prevaranti bi im opeljušili prostorije. U cilju sprječavanja ovakvih prijevara, PU zadarska uputila je savjete za građane, posebice one starije životne dobi.

Upravo su građani starije životne dobi najčešće žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući i sl..

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare. Tako je, primjerice, na zadarskom području evidentiran i scenarij s upitima za smještaj. 

U cilju sprječavanja prijevara građanima se savjetuje sljedeće:

• Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
• Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
• Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
• Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama" raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti", traženja milostinje i sličnog - jer se izlažete riziku!
• Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
• Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
• Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
• Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
• Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!