Dok Hrvati masovno iseljavaju iz zemlje, posebno s otoka, lijepa priča stiže nam s otočića Ista. Ona govori o rođenom Siščaninu, mladom liječniku dr. Velimiru Vuku koji se vratio iz SAD-a na otočić Ist kako bi ondje radio i živio. 

Ne samo što se sam brine o zdravlju Išćana već je njegova ordinacija i na otoku Molatu koji posjećuje triput na tjedan. 

- Obožavam hrvatske otoke, volio bih ih posjetiti što više. Slao sam molbe na hitne, domove zdravlja, kopno, najviše na otoke, a tu su mi dali ponudu i prihvatio sam trajni posao, govori za RTL Danas dr. Vuk, liječnik opće prakse. Sam samcat radi u ordinaciji na Istu, a pacijente prima i na Molatu, na kojem ima i medicinsku sestru.

- Također radim pripravnost hitne kad sam tu gdje sam uvijek dežuran. Mogu me zvati usred noći, mogu me zvati bilo kada. Nekad pratim pacijente gliserom u Zadar te sam i mrtvozornik za Ist i Molat, kaže mladi liječnik.

Pacijente prima u ordinaciji, ali ih i posjećuje. I drugim mještanima itekako puno znači što imaju liječnika na otoku. 

- Uvijek dobro dođe ako i nije bolest u pitanju, već podrška. Pogotovo kad pokaže svoje pravo iskustvo, kada nam je najteže, da daje elana za dalje, da ne tonemo, govori Ana s Ista.

Iako Ist smatra svojim domom u kojem živi bez stresa, sjetan priznaje da mu nedostaje sadržaja tijekom godine.

- Tijekom zime tu je jedna krčma otvorena i to je to. Taj društveni život fali, ljudi mojih godina. Volim kazališta, kino, koncerte, to nemam, ali odem povremeno u Zadar po opremu i to je spas", kaže Velimir Vuk. No sve, kaže, nadoknađuje svaki onaj trenutak kada je na izoliranom otoku nekome pomogao.