Tragična prometna nesreća otvorila je pitanje sigurnosti prolaznika u Ulici Benka Benkovića na Meladi. Riječ je o vrlo prometnoj dionici s čak pet pješačkih prijelaza, a u blizini jednog od njih život je prošlu srijedu izgubio 55-godišnji zadarski arhitekt.

Stanovnici ovog kvarta smatraju da su nesreći, koju je skrivio 32-godišnjak, pridonijela prometna rješenja, odnosno nedostatak istih.

- Ulica Benka Benkovića još od izgradnje trgovačkog centra predstavlja velik problem koji zahtijeva bolje rješenje. Nakon prolaska kroz zeleno svjetlo vozači iz Puta Petrića i Puta Bokanjca odmah se nađu na pješačkom prijelazu, a slična je situacija i s druge strane ceste gdje vozila ulaze s rotora. Zbog blizine više škola opasnosti su izložena i djeca koja prelaze cestu kako bi kupila marendu. U suradnji s Komunalnim odjelom prije mjesec dana postavljeni su treptači, ali potrebno ih je još. S obzirom na štetu koju ostavljaju na automobilima, kao što je to slučaj na Putu Bokanjca, nisam siguran bi li ležeći policajci bili pravo rješenje. Mi smo u slučaju Puta Bokanjca zahtijevali kamere, ali to nije odobreno. Rješenje problema je pitanje za stručnjake, ali nešto se mora promijeniti, rekao nam je u ime građana predsjednik Mjesnog odbora Maslina, Mate Zorica, ističući kako bi se promet ovom dionicom svakako rasteretio izgradnjom spoja s Ulicom Franje Petrića. Time bi se riješio i problem parkiranja automobila u toj ulici. Ulica Benka Benkovića nije jedinica prometnica koju stanovnici Melade vide kao opasnost. Naime, MO je uputio inicijativu i za bolje prometno rješenje kod trgovačkog centra na Putu Bokanjca.

Nakon prometne nesreće od policije smo zatražili uvid u evidencije prometnih nesreći kao i ocjenu sigurnosti.

- Od početka ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće, među koje se ubraja i posljednja sa smrtnom posljedicom. Pješački prijelazi su obilježeni poprečnim oznakama i znakovima obavijesti (Obilježen pješački prijelaz), a navedeni znakovi su postavljeni tako da ga vozači iz oba smjera mogu vidjeti. Na pješačkom prijelazu koji vodi na nogometno igralište nalaze se treptači u oba smjera postavljeni iznad prometnog znaka „Obilježen pješački prijelaz". Prije semaforiziranog raskrižja u ulici Benka Benkovića je postavljen prometni znak Opasnosti (nailazak na prometna svjetla - semafor), znak izričite naredbe (Ograničenje brzine na 40 km/h) i dopunska ploča (100 metara do semaforiziranog raskrižja). U navedenoj ulici nisu postavljeni usporivači prometa, prometnog znaka ograničenja nema, dakle vrijedi brzina kretanja od 50 km/h prema prometnom pravilu, horizontalna signalizacija je usklađena sa vertikalnom signalizacijom, službene su informacije iz policije.

S obzirom na manji broj prometnih nesreća, u Policijskoj upravi zadarskoj ovu prometnicu nije označili kao opasnu, ali ističu kako su na raspolaganju građanima koji preko Grada Zadra mogu zatražili bolja prometna rješenja.