Mostovi kandidati za za Europski parlament Miro Bulj i Ivan Matić u petak su u Biljanima Donjim naglasili da je Sud Europske unije presudio da Hrvatska nije ispunila obvezu iz europske Direktive o otpadu, nije poduzela mjere kako bi sanirala ilegalno crno brdo na području Biljana Donjih, na što je saborski zastupnik Bulj u više navrata upozoravao, te u sabor donio spornu otrovnu trosku kako bi ukazao na ovaj problem.

„Od 2010. godine u blizini obiteljskih kuća, na zemljištu koje nije uređeno za odlaganje otpada odložena je troska koju Hrvatska nije klasificirala kao otpad, niti su poduzete mjere zaštite podzemnih voda i sprječavanja širenja u okoliš. Ugroženo je zdravlje ljudi. Upozoravao sam javnost na ovaj ekocid, te je trosku nosio u sabor da bi predsjednik Sabora i ministar zaštite okoliša shvatili o čemu je riječ i riješili ovaj problem. Sada će Hrvatska morati platiti ovo neispunjavanje obveze, a ja pozivam građevinsku mafiju koja je odložila otpad, kao i one koji su im to dozvolili da oni to plate, a ne hrvatski građani iz proračuna", rekao je Bulj.

„Na ovom području, u srcu Ravnih kotara, žive ljudi srpske nacionalnosti, a njihov predstavnik Milorad Pupovac koji je dio vlasti i predstavlja se kao njihov predstavnik, posebno zadnjih dana putem plakata, nije se niti jednom očitavao, nego je ove ljude prepustio samima sebi, dok svoje fotelje vješto čuva", naveo je Miro Bulj.

Ivan Matić naglasio je da problem „crnog brda" nije jedini problem u ovom kraju, te je istaknuo bazen Lužina u Obrovcu, otpadni grit odložen u Zatonu Obrovačkom, kao i gradnju cementare na kanjonu rijeke Zrmanje.

„Mi već 70 godina imamo problem s bazenom Lužina u Obrovcu, a zadnji put kada su pokušali nešto napraviti, to je stajalo 80 milijuna kuna pronevjere i dvije kaznene prijave. Imamo tako i svježi slučaj otpadnog grita koji je odložen u Zatonu Obrovačkom, a uvid u javnu raspravu je završio prije 6 mjeseci i još se ništa nije napravilo. Inspekcije su u nadzoru, a nažalost otpad je još uvijek tamo. Zajedno s ovim danas, imamo pravi dokaz nefunkcioniranja hrvatskih institucija koje nisu stale na stranu zaštite živote i zdravlje građana. Moram naglasiti da se i na kanjonu rijeke Zrmanje gradi cementara veličine 28 hektara, te da se to prešućuje od 2003. godine. Interesantno je da su Talijani koji su dobili dozvolu za izgradnju cementare, dobili i 50 hektara sa eksploataciju kanjona Zrmanje", istaknuo je Matić.

Miro Bulj za kraj je naveo da jasno i glasno traži zaštitu područja od Zrmanje do Neretve, upozorio je da su sve rijeke ugrožene, da nema više poljoprivrede, niti očuvanja okoliša i da neće više dopustiti da navedeno područje bude kanta za bacanje otpada.