ZADAR- Danas su Dino Perović, direktor tvrtke Eko i Janez Škrabec, direktor tvrtke RIKO potpisali ugovor težak 460 milijuna kuna za projektiranje, gradnju i opremanje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji bi se trebao otvoriti u drugoj polovici 2022. godine.
Nakon 12 godina  pripreme projekta, čin ugovaranja u Kneževoj palači proglašen je povijesnim danom. Ali nije sve gotovo. Direktor tvrtke Eko Dino Perović najavio je još jedan ugovor od 50 milijuna kuna za opremu.
Perović je podsjetio na već potpisane ugovore za PR od 1,9 milijuna kuna, ugovor o tehničkoj pomoći od 5,1 milijun kuna i ugovor o nadzoru težak 5,6 milijuna kuna. K tome svemu treba dodati i gradnju sortirnice koju će financirati Grad Zadar, a za koju je Eko izradio studiju isplativost.

Dubravko Ponoš direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upozorio je kako sad tek sve počinje, jer iz EU fondova treba izvući milijune rezervirane za zadarski centar. Ako bude i pet posto korekcije, to će znatno utjecati na investiciju, kazao je Ponoš iskoristivši priliku za hvalospjev prisutnom ministru Tomislavu Ćoriću. Za njegovog prethodnika je rekao kako je u 15 mjeseci uradio veliko ništa.

Direktor i vlasnika RIKA iz Ljubljane, koji je bio i vlasnik zadarskog SAS-a, održao je govor u kojem je Zadar proglasio gradom pionirskih pothvata. Škrabec  je  obećao kako će se RIKO s partnerima držati ugovornih obaveza, nabrojao je sve što će se raditi, na 46 hektara, naveo je kako RICO u tome ima dobre reference. U projektu CGP Biljane Donji na ugradnji suvremenih tehnologija radit će partneri iz Italije te Slovenci, dok će građevinske radove, najavio je Škrabec, izvoditi lokalna operativa. Uz sve je poželio i malo božje pomoći kako bi Centar na vrijeme završili i još dvije godine jamstva ga nadzirali.

Ministar Tomislava Ćorića bio je ponosan jer je to treći centar ugovoren nakon dugo vremen. Ne možemo se pohvaliti s 220 divljih deponija koje će trebati tada sanirati, istaknuo je župan Božidar Longin.

Gradonačelnik Dukić je CGO proglasio strateškim projektom Grada Zadra čijom će se izgradnjom napokon moći sanirati deponiju u Diklu. CGO u Biljanima Donjima, koji se gradi na benkovačkom području, imat će prema riječima gradonačelnika Tomislava Bulića osobit značaj jer su oni za deponiranje otpada u Polači do sad potrošili osam milijuna kuna.